ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Μόναχο: Δεν είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ο δράστης, λέει η αστυνομία

Επίθεση στο Μόναχο: Δεν είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ο δράστης, λέει η αστυνομία
REUTERS/ MICHAEL DALDER

Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, η είδηση ότι ανάμεσα στους εννέα νεκρούς της χθεσινής επίθεσης στο Μόναχο βρίσκεται και ένας Έλληνας της ομογένειας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων. Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.

Καμία σχέση με τον ISIS o δράστης

Την ίδια ώρα η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τα κίνητρα του δράστη που σκόρπισε το θάνατο στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Olympia της πόλης το βράδυ της Παρασκευής.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχουν κανενός είδους ενδείξεις για θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα για την πράξη του 18χρονου Γερμανού ιρανικής καταγωγής, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Ντέιβιντ Σ (David S.). Η αστυνομία κάνει λόγο για μεμονωμένο δράστη σε κατάσταση αμόκ

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης δεν είχε προηγούμενο ποινικό μητρώο, δεν ήταν «γνωστός» στην αστυνομία και είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο, όπου πήγε και σχολείο. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γραφείου της εισαγγελίας, ο δράστης βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η βαυαρική αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης είχε 300 σφαίρες στο σακίδιό του, ενώ από την έρευνα που πραγματοποίησαν στο δωμάτιό του, δεν βρέθηκε να υπάρχουν δεσμοί με το Ισλαμικό κράτος. Το μόνο που εντοπίστηκε ήταν ένα βιβλίο που αναφέρονταν σε μαζικούς πυροβολισμούς.

Κατείχε παράνομα ένα πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών, ο σειριακός αριθμός του οποίου ήταν αρχειοθετημένος.

Οι αστυνομικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης, ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ έχουν μιλήσει με τους γονείς του δράστη, οι οποίοι ωστόσο δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν γιατί βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας, η χθεσινή αιματηρή επίθεση δεν συνδέεται με τους πρόσφυγες. Η ανάκριση άρχισε με την αστυνομία να προσεγγίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το δράστη.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα στη Βαυαρία, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Γερμανία, αρνήθηκαν ν' αναλάβουν τις έρευνες για την επίθεση στο Μόναχο.

Ο 18χρονος σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φαίνεται να έδρασε μόνος του, όταν άνοιξε πυρ κατά του ανυποψίαστου πλήθους στο εμπορικό κέντρο, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας 27 ακόμα. Στη συνέχεια, έστρεψε το όπλο πάνω του και αυτοκτόνησε.

Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέοι ηλικίας 14-21 ετών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ