ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης

Ιράν: Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το Ιράν δεν θα διστάσει να απαντήσει σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση στο έδαφός του, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (5/2) ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πλήξει άμεσα το Ιράν.

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την Παρασκευή σειρά πληγμάτων κατά επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων και ενόπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ, σε απάντηση για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία στις 28 Ιανουαρίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες Κυριακή 4/2 πως η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει την επιλογή να πλήξει το Ιράν, διαμηνύοντας ξανά, στη διάρκεια συνέντευξης, πως επίκεινται άμεσα περισσότερα αμερικανικά πλήγματα αντιποίνων εναντίον παρατάξεων προσκείμενων στην Ισλαμική Δημοκρατία, για την επίθεση εναντίον βάσης υποστήριξης στην Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο»

«Θα υπάρξει περαιτέρω δράση σε ανταπόδοση (...) στον τραγικό θάνατο των τριών γενναίων μελών (των ενόπλων δυνάμεων) των ΗΠΑ», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο», συνέχισε. «Θα έλεγα απλά, σε ό,τι αφορά την Τεχεράνη, ότι αν επιλέξει να ανταποδώσει άμεσα εναντίον των ΗΠΑ, θα υπάρξει (...) σθεναρή αντίδραση από εμάς», πρόσθεσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το Σάββατο οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν δεκάδες στόχους στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επανειλημμένες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Ο Κανανί καταδίκασε τα πλήγματα στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τα «παράνομες και ριψοκίνδυνες ενέργειες» και σημειώνοντας ότι διεξήχθησαν στο πλαίσιο «μιας πολιτικής πλήρους υποστήριξης» του Ισραήλ.

Οι Χούθι δηλώνουν ότι ενεργούν σε «αλληλεγγύη» προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, που σπαράσσεται από τον πόλεμο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, ότι πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά πέντε πυραύλων στην Υεμένη, που προετοιμάζονταν να εκτοξευτούν κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει να επιδεινώσει τις εντάσεις και την κρίση στην περιοχή και δεν υποστήριξε ποτέ τις εντάσεις και τις κρίσεις», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ