ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Η βία των εποίκων πρέπει να σταματήσει δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΕΞ από το Ισραήλ

Δυτική Όχθη: Η βία των εποίκων πρέπει να σταματήσει δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΕΞ από το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ Gil Cohen-Magen/Pool via AP

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε σήμερα Δευτέρα (5/2) ότι «η βία των Ισραηλινών εποίκων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα πρέπει να σταματήσει, στο τέλος μιας συνάντησης στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει σε καμιά περίπτωση αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων, ούτε εκτός της Γάζας ούτε εκτός της Δυτικής Όχθης», πρόσθεσε ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια προώθησης της εκεχειρίας στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της Δυτικής Όχθης, οφείλουμε να προετοιμάσουμε το μέλλον αυτό υποστηρίζοντας την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτή πρέπει να ανανεωθεί και να αναδιαταχθεί μόλις καταστεί δυνατόν στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε.

«Το επαναλαμβάνω, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος», τόνισε ο Σεζουρνέ.

Από το 2007, οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, της Χαμάς στη Γάζα και της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς που ελέγχει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο υπουργός ζήτησε «μια συνολική πολιτική διευθέτηση, με δύο κράτη που να ζουν ειρηνικά το ένα δίπλα στο άλλο», η οποία προϋποθέτει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας «χωρίς καθυστέρηση».

«Χωρίς πολιτική λύση, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αυτή είναι η θέση μας και αυτή είναι η ανάλυσή μας για την κατάσταση».

Ο Σεζουρνέ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή μετά τον διορισμό του τον Ιανουάριο, αναμένεται να μεταβεί στη συνέχεια στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, όπου πρόκειται να συναντήσει τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής Ριγιάντ αλ-Μαλίκι, στη συνέχεια τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Την Κυριακή, από το Κάιρο, ο Σεζουρνέ δήλωσε ότι «απορρίπτει» οποιοδήποτε «αναγκαστικό εκτοπισμό» προς την Αίγυπτο των κατοίκων της Γάζας, οι οποίοι διαφεύγουν από τις μάχες και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και πλέον στοιβάζονται στις πύλες εισόδου του Σινά.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμισιτκού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, με περισσότερους από 1.160 νεκρούς, η πλειονότητά των οποίων ήταν άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Έκτοτε, 27.478 Παλαιστίνοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ