ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για τον Κάρολο: Τα μηνύματα Σούνακ - Μακρόν

Παγκόσμια ανησυχία για τον Κάρολο: Τα μηνύματα Σούνακ - Μακρόν
AP

«Μουδιασμένη» είναι η κοινή γνώμη παγκοσμίως, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο.

Σχεδόν το σύνολο των μέσων ενημέρωσης στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρονται εκτενώς στο πρόβλημα υγείας του βασιλιά Κάρολου ο οποίος ήδη υποβάλλεται σε θεραπεία από τη Δευτέρα.

Η είδηση του καρκίνου του βασιλιά Καρόλου, όπως είναι αναμενόμενο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και μηνυμάτων συμπαράστασης από πολλούς πολιτικούς ηγέτες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα σοκαρισμένος από την είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο και εξέφρασε την ελπίδα ο μονάρχης να μπορέσει να αναρρώσει γρήγορα τονίζοντας ότι η νόσος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο.

Ο Σούνακ δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση.

"Οι σκέψεις μας είναι με εκείνον και την οικογένειά του. Ξέρετε, ευτυχώς, βρέθηκε εγκαίρως", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κάρολος φέρεται να σχεδιάζει να συνεχίσει να ασκεί μεγάλο μέρος των ιδιωτικών του καθηκόντων ως μονάρχη, περιλαμβανομένης της εβδομαδιαίας επικοινωνίας του με τον πρωθυπουργό, και ο Σούνακ είπε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον βασιλιά

"Αυτό φυσικά θα συνεχιστεί φυσιολογικά και θα διαχειριζόμαστε τα πάντα", πρόσθεσε ο Σούνακ.

Ο Μακρόν εύχεται «ταχεία ανάρρωση»

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε χθες, Δευτέρα, το βράδυ «τους φιλικούς χαιρετισμούς» του στον βασιλιά Κάρολο Γ' της Βρετανίας που έχει προσβληθεί από καρκίνο, και του ευχήθηκε στα αγγλικά «ταχεία ανάρρωση», με μήνυμά του το οποίο δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X.

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στο βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο Μακρόν, ενώνοντας τις ευχές του για ανάρρωση με εκείνες απ' όλο τον κόσμο που ακολούθησαν την ανακοίνωση για την ασθένεια του βασιλιά.

Ο καρκίνος του βασιλιά Καρόλου Γ' ανακαλύφθηκε στη διάρκεια πρόσφατης επέμβασης στον προστάτη.

Εννέα μήνες μετά την ενθρόνισή του, ο 75χρονος μονάρχης δεν προβλέπει ωστόσο να σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητές του ως αρχηγού του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και άλλων 14 χωρών, ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τα ανάκτορα έκαναν γνωστό πως αυτό το πρόβλημα υγείας δεν είναι καρκίνος του προστάτη.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κίερ Στάρμερ , έγραψε στο Twitter: «Εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος, εύχομαι στην Αυτού Μεγαλειότητα ό,τι καλύτερο για την ανάρρωση του. Ανυπομονούμε να τον ξαναδούμε με πλήρη υγεία».

Ο Πρόεδρος των Κοινοτήτων Sir Lindsay Hoyle είπε στους βουλευτές: «Ξέρω ότι ολόκληρο το Σώμα θα θελήσει να συμμετάσχει μαζί μου για να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας προς την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά μετά την ανακοίνωση των ειδήσεων σήμερα το απόγευμα.

«Οι σκέψεις μας είναι, φυσικά, με την Αυτού Μεγαλειότητα και την οικογένειά του και όλοι θα θέλαμε να του στείλουμε τις καλύτερες ευχές μας για επιτυχή θεραπεία και ταχεία ανάρρωση μετά τα αποψινά νέα».

Και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο άκουσμα της είδησης της περιπέτειας υγείας του βασιλιά Καρόλου, δεν έκρυψε την ανησυχία του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Λας Βέγκας εάν έχει κάποιο μήνυμα για τον Βασιλιά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι μόλις είχε ακούσει για τη διάγνωση. «Ανησυχώ για εκείνον», είπε προσθέτοντας «Ελπίζω να μιλήσω μαζί του σύντομα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ