ΚΟΣΜΟΣ

Με προεδρικό διάταγμα «σαρώνει» ο Ερντογάν το δίκτυο Γκιουλέν

Με προεδρικό διάταγμα «σαρώνει» ο Ερντογάν το δίκτυο Γκιουλέν
REUTERS/Umit Bektas

Μια βδομάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 246 ανθρώπους, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε νέα επίδειξη ισχύος, έβαλε λουκέτο, μέσω προεδρικού διατάγματος, σε σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις που ελέγχονται από το δίκτυο Γκιουλέν. Επιπροσθέτως, διέταξε να αυξηθούν οι ημέρες προφυλάκισης για όσους κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Ανατολή, η κράτησή τους παρατείνεται από 4 σε 30 ημέρες.

Επίσης, σε αυτή του την συνεδρίαση το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YAS) θα συγκληθεί υπό την εποπτεία του Ερντογάν και μάλιστα όχι στην έδρα του αλλά στις απολύτως ελεγχόμενες εγκαταστάσεις του προεδρικού μεγάρου.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη στο Reuters, την Πέμπτη θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων με "φρέσκο αίμα".

Ήδη οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει σειρά από μαζικές εκκαθαρίσεις των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του εκπαιδευτικού συστήματος, με στόχο την «εξουδετέρωση» των οπαδών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν .

Λουκέτο σε σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις

Στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν κλείνει 1043 ιδιωτικά σχολεία, 1.229 φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικαλιστικές οργανώσεις, 15 πανεπιστήμια και 35 ιατρικά ιδρύματα τα οποία κατηγορεί ότι έχουν διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν ως γνωστόν κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας, ο οποίος έχει πολλούς οπαδούς στην Τουρκία και στο εξωτερικό, αρνείται κάθε εμπλοκή.

Η Τουρκία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να ολοκληρώσει τον φάκελο για την την έκδοση του Γκιουλέν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV. Μάλιστα, υποστήριξε, στην συνέντευξη που παραχώρησε, ότι η σχέση μεταξύ στρατιωτών που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα και στο δίκτυο των οπαδών του Γκιουλέν είναι «πολύ σαφής», γι αυτό η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί «πολιτικά και νομικά» για να εξασφαλίσει την έκδοσή του.

edrgan 1

Ο Ταγίπ Ερντογάν με οπαδούς του - Πηγή:REUTERS

Η Ουάσιγκτον ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να υπάρξουν αποδείξεις για την εμπλοκή Γκιουλέν για να εκδοθεί στην Τουρκία. Νομικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Σε ομιλία του την Παρασκευή ο Ερντογάν υποσχέθηκε να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υποστηρικτές του «τρομοκρατικού» κινήματος Γκιουλέν και προέτρεψε τους Τούρκους να συνεχίσουν να δίνουν καθημερινά 'παρών' σε συλλαλητήρια σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Οι τουρκικές αρχές εδώ και μια βδομάδα ανακρίνουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους.

Δυσαρέσκεια Άγκυρας προς το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα ο τούρκος υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομούρ Σελίκ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του προς τους δυτικούς συμμάχους της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι σύμμαχοί μας δεν έχουν ακόμη έρθει στην Τουρκία να την επισκεφθούν παρότι έχει ήδη περάσει μία εβδομάδα.

Δυτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει την υποστήριξη τους στην Άγκυρα ταυτόχρονα όμως έχουν εκφράσει και την ανησυχία τους σχετικά με τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που γίνονται στην χώρα.

Ο Ομούρ Σελίκ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα τόνισε εκ νέου ότι το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη την συνεργασία της Τουρκίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS .

Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και εδώ δυο δεκαετίες διαπραγματεύεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ