ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Τεράστια κύματα, θυελλώδεις άνεμοι, πλημμύρες και διακοπές στην ηλεκτροδότηση    

Κούβα: Τεράστια κύματα, θυελλώδεις άνεμοι, πλημμύρες και διακοπές στην ηλεκτροδότηση    
EPA/Ernesto Mastrascusa

Ένα ασυνήθιστα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει το βόρειο τμήμα της Κούβας, όπου τεράστια κύματα σάρωσαν τις ακτές πλημμυρίζοντας δρόμους και προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Η καταιγίδα μετακινείται νοτιότερα από τη Φλόριντα, που επλήγη από παρόμοια καιρικά φαινόμενα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

 

Στην Αβάνα δέντρα ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Στα δυτικά της χώρας οι ριπές ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση με την κακοκαιρία να δοκιμάζει την υπομονή των κατοίκων της Αβάνας, οι οποίοι, ωστόσο, βγήκαν το πρωί της Τρίτης (6/2) στους δρόμους φορώντας μπουφάν και σκούφους, καθώς η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου, ένας ασυνήθιστα παγωμένος για την Κούβα καιρός.

EPA/Ernesto Mastrascusa

Τα ξημερώματα, ορισμένοι δρόμοι είχαν κατακλυστεί από τη θάλασσα και έμοιαζαν με ποτάμια, μεταφέροντας πολλά τετράγωνα ενδότερα μέδουσες, φύκια και άλλα επιπλέοντα αντικείμενα.

«Αυτό είναι πράγματι κάτι καινούργιο…δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτού του είδους το κρύο», δήλωσε η κάτοικος της Αβάνας Ζακλίν Νταλάρντες. «Το κλίμα έχει αλλάξει».

EPA/Ernesto Mastrascusa


Η Αβάνα, μια παραθαλάσσια πόλη που χτίστηκε πριν από αιώνες στον Κόλπο του Μεξικού, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τους θυελλώδεις ανέμους που φέρνει η κλιματική αλλαγή, την οποία προκαλεί ο άνθρωπος, προειδοποιούν επιστήμονες.

Το ένα τρίτο και πλέον των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων ζει σε περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ