ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Οι αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα

Αυστρία: Οι αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα
Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα μιλά στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 REUTERS/Heinz-Peter Bader

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νίκαια και στο Βίρτσμπουργκ, αλλά και τη χθεσινή επίθεση αμόκ στο Μόναχο, οι αυστριακές αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο «η τρομοκρατία δεν επιτρέπεται να φέρει την κοινωνία και τη δημόσια ζωή σε στασιμότητα».

Αυτό τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιένη ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα (Wolfgang Sobotka), ανακοινώνοντας με τον διευθυντή Δημόσιας Ασφάλειας Κόνραντ Κόγκλερ (Konrad Kogler) σειρά συγκεκριμένων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η αστυνομική παρουσία ιδιαίτερα σε νευραλγικά σημεία, όπως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και πολυσύχναστες δημόσιες πλατείες, ενώ προωθείται η επιτήρηση εκδηλώσεων και κτιρίων, που θεωρούνται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο.

Επιπλέον, ενισχύεται ο βαθμός ετοιμότητας μονάδων επιβολής τάξης και των ειδικών μονάδων άμεσης επέμβασης, εντατικοποιείται η ανταλλαγή πληροφοριών και ο τομέας ανάλυσης, ενώ αυξάνεται η ετοιμότητα των επιτελείων.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, πρόκειται να βελτιωθεί ο τεχνικός εξοπλισμός, όπως επίσης ο εξοπλισμός που αφορά την προστασία προσώπων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είχε ήδη την περασμένη νύχτα επαφές με τον ομόλογό του του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν (Joachim Herrmann), δίνοντας εντολή για τη μετάβαση στο Μόναχο σαράντα ανδρών της επίλεκτης ομάδας της αυστριακής αστυνομίας Cobra, προς ενίσχυση των βαυαρικών αρχών ασφαλείας στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το βράδυ της Παρασκευής, εξαιτίας της πολύνεκρης επίθεσης στο Μόναχο, είχαν τεθεί σε επιφυλακή τα αστυνομικά επιτελεία σε όλα τα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια που συνορεύουν με τη Γερμανία, με σκοπό τη συγκέντρωση των έως τότε επισφαλών πληροφοριών και τη λήψη αναγκαίων μέτρων.

Αυτό δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών Καρλ Χάιντς Γκρούντμπεκ (Karl-Heinz Grundböck), o οποίος ανέφερε ότι οι ειδικές δυνάμεις Cobra βρίσκονταν στο σύνολό τους σε συναγερμό.

Όπως τόνισε, για όσο ήταν άγνωστος ο αριθμός των δραστών και υπήρχε κίνδυνος διαφυγής στην Αυστρία, είχαν ενισχυθεί οι δυνάμεις στα αυστρο–γερμανικά σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ