ΚΟΣΜΟΣ

Παγίδα μέσω Facebook είχε στήσει ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

Παγίδα μέσω Facebook είχε στήσει ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο
Μια γυναίκα αποθέτει λουλούδια μπροστά από το εμπορικό κέντρο Olympia στο Μόναχο, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 REUTERS/Arnd Wiegmann

Στην είσοδο του εμπορικού κέντρου Olympia, εκεί όπου ο 18χρονος Γερμανοϊρανός Νταβίντ Αλί Σονμπόλι (David Ali Sonboly) έσπειρε χθες τον θάνατο, ένα σιωπηλό πλήθος συγκεντρώθηκε σήμερα, εναποθέτοντας λουλούδια και κεριά στη μνήμη των νεαρών στην πλειοψηφία τους θυμάτων του μακελειού.

Το εμπορικό κέντρο βρίσκεται κοντά στο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, ξυπνώντας πικρές μνήμες στους κατοίκους του Μονάχου. Τότε, μέλη της ισραηλινής αποστολής είχαν πέσει θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης, που κατέληξε σε λουτρό αίματος, μετά την αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας.

Σαραντατέσσερα χρόνια μετά το Μόναχο θρηνεί τα θύματα ενός νεαρού άντρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης και αυτόχειρας –ένας μοναχικός νέος, χωρίς πολιτικά κίνητρα, θύμα bullying στο παρελθόν και με ψυχικά προβλήματα– είχε προμελετήσει την πράξη του.

Μπαίνοντας στον λογαριασμό ενός κοριτσιού στο Facebook, είχε προσελκύσει συνομήλικούς του στο εστιατόριο McDonald's του εμπορικού κέντρου, διαφημίζοντας προσφορές για τη χθεσινή ημέρα. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες, πράγμα που σημαίνει ότι υπολόγιζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του περιστρόφου του, εκ των οποίων οι επτά ήταν έφηβοι. Άλλοι 27 τραυματίσθηκαν σοβαρά και δέκα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Munich Zabergja 2016 07 23T075624Z 229342225 LR1EC7N0M1P48 RTRMADP 3 EUROPE ATTACKS GERMANY

Ο Naim Zabergja πλησιάζει την αστυνομική περίφραξη στο εμπορικό κέντρο Olympia, κρατώντας μερικά λουλούδια και τη φωτογραφία του γιού, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Michael Dalder

Σύμφωνα με πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του εστιατορίου McDonald's, ενώ ένας πέμπτος σκοτώθηκε στον εξωτερικό του χώρο. Το νεαρότερο θύμα ήταν 13 ετών. Πλην μιας 45χρονης γυναίκας, οι ηλικίες των υπολοίπων ήταν μέχρι τα 21 έτη.

Ο 18χρονος Ελληνας Χουσεΐν Νταϊτσίκ από τη Θράκη βρισκόταν στο Μόναχο με τη αδελφή του. Πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το McDonald's και, σύμφωνα με μαρτυρίες, έσπρωξε μακριά την αδελφή του, όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ. Μαθαίνοντας την είδηση, ο πατέρας του υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύεται.

Το πρώτο θύμα που κατονομάσθηκε είναι ο 21χρονος Ντίτζαμαντ Ζαμπέρτζα (Dijamant Zabergja) από το Κόσοβο. Ο πατέρας του Ναΐμ εμφανίσθηκε σήμερα στον τόπο της σφαγής, κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια και τη φωτογραφία του γιου του. Προηγουμένως, είχε γράψει στο Facebook: «Με μεγάλη θλίψη θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο γιος μου Ντίτζαμαντ Ζαμπέρτζα, 21, σκοτώθηκε χθες στο Μόναχο».

Από το Κόσοβο κατάγονταν και άλλα δύο θύματα: η 14χρονη Αρμέλα Σεγκάσι (Armela Segashi) που σκοτώθηκε μαζί με τη συνομήλική της Σαμπίνα Σούλτζα (Sabina Sulja). Ο αδελφός της Αρμέλα είχε σημάνει συναγερμό στο Facebook για τον εντοπισμό της. Μέσω του Facebook λίγες ώρες αργότερα, ο Αρμπνορ επιβεβαίωνε ότι η αδελφή του περιλαμβάνεται στα θύματα.

Σεβντά Νταγκ (Sevda Dağ), Τζαν Λεϊλά (Can Leyla) και Σελτζούκ Κιλίς (Selçuk Kılıç) είναι τα ονόματα των τριών νεαρών Τούρκων που σκοτώθηκαν στο Μόναχο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις ταυτότητές τους, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία νεαρά θύματα.

Φίλοι συγκεντρώθηκαν με δάκρυα στα μάτια σήμερα στο εμπορικό κέντρο για να θρηνήσουν τον θάνατο του 18χρονου Γερμανού Τζουλιάνο Κόλμαν (Gulliano Kollmann). «Ενας παλιός μου φίλος σκοτώθηκε. Ημασταν συμμαθητές, ήταν στο έτος μου. Παίζαμε πάντα ποδόσφαιρο, ζούσε δίπλα στο σπίτι μου. Τον είχα δει την περασμένη εβδομάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ