ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αποκλείεται από την εκλογική διαδικασία ο κύριος αντίπαλος του Πούτιν

Ρωσία: Αποκλείεται από την εκλογική διαδικασία ο κύριος αντίπαλος του Πούτιν
Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τον αποκλεισμό του από την εκλογική διαδικασία ανακοίνωσε ο αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και σκληρός επικριτής του Ρώσου προέδρου και του πολέμου στην Ουκρανία.  

Η επιτροπή εκλογών της Ρωσίας ακύρωσε στην υποψηφιότητα του αντικαθεστωτικού Μπόρις Ναντέζντιν για την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον ίδιον να καταγγέλλει τις αρχές ότι τον εμποδίζουν από το να τεθεί αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και να υπόσχεται προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την Πέμπτη (7/2) κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας ακύρωσε περίπου 10.000 υπογραφές που στήριζαν το αίτημα του κ. Ναντέζντιν για την υποψηφιότητά του, απορρίπτοντάς την με τον τρόπο αυτό.

«Με εμποδίζουν από το να θέσω υποψηφιότητα», δήλωσε ο κ. Ναντέζντιν, που δεν αμφισβητεί μόνο τον εδώ και δυόμισι δεκαετίες ισχυρού άνδρα της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και την απόφαση για τη ρωσική εισβολή πριν δύο χρόνια στην Ουκρανία.

Για τη συμμετοχή στις εκλογές χρειαζόταν να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές από τουλάχιστον 40 περιφέρειες.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας έκρινε ως έγκυρες τις υπογραφές μόνο 95.587 πολιτών, από τις σχεδόν 105.000 που κατέθεσε ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ