ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας για το προσφυγικό

Αυστρία: Σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας για το προσφυγικό
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν κοιτά ψηλά, όσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Ράινχολντ Μίτερλενερ μιλά στους δημοσιογράφους με φόντο πίνακα της αυτοκράτειρας Θηρεσίας, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 REUTERS/Heinz-Peter Bader

Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ (Reinhold Mitterlehner).

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας Der Standard υποστήριξε ότι «εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, «και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έλθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία».

Πρόσθεσε δε πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν (Christian Kern) είχε ήδη από την περασμένη Δευτέρα προειδοποιήσει πως ολόκληρη η ΕΕ και προπάντων η Ελλάδα θα είχαν πρόβλημα, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση στο προσφυγικό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στο γεγονός πως από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας για το προσφυγικό μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, είχε δηλώσει πως μέχρι σήμερα η Τουρκία ήταν ένα αξιόπιστος εταίρος, τόσο στο μεταναστευτικό ζήτημα όσο και στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Είχε δε τονίσει ότι «πρόκειται για μία σύμπραξη, που στηρίζεται σε μία κοινή βάση αξιών».

Πλέον ο Αυστριακός καγκελάριος συνεκτιμά ότι «η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και μερικά εκεί δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου και, για το λόγο αυτό, είναι ακόμη σημαντικότερο η ΕΕ να επιδράσει από κοινού απέναντι στην Τουρκία».

Κατά την άποψή του, «δεν είμαστε ικέτες, η Τουρκία εξαρτάται το ίδιο πολύ από τη Δύση».

Σε ό, τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για τον Κρίστιαν Κερν είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία με την καθιέρωση της θανατικής ποινής θα έθετε τον εαυτό της εκτός της «συναίνεσης αξιών» και ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ