ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Εν ψυχρώ δολοφονίες σε διαδήλωση

Μεξικό: Εν ψυχρώ δολοφονίες σε διαδήλωση
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 5 ανθρώπους κατά τη διάρκεια διαδήλωσης EPA/ RENE ARAUXO

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πολιτεία Τσιάπας του νοτιοανατολικού Μεξικού, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της πόλης Σαν Χουάν Τσαμούλα.

Η επίθεση συνέβη νωρίς το Σάββατο, όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Σαν Χουάν Τσαμούλα, που έχει πληθυσμό 87.000 κατοίκους, τόνισε ο Χουάν Κάρλος Γκόμεζ Αράντα, ανώτερος αξιωματούχος της πολιτείας Τσιάπας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξαφνικά «ένοπλοι άνοιξαν πυρ» σκοτώνοντας τον Ντομίνγκο Λόπεθ Γκονζάλες, τον δήμαρχο της πόλης, δύο αξιωματούχους του δήμου και δύο ακόμη ανθρώπους. Δώδεκα ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την καταβολή χρημάτων κρατικής βοήθειας και την έναρξη των εργασιών σε πολλά δημόσια έργα, πρόσθεσε ο Γκόμεζ Αράντα.

Η Σαν Χουάν Τσαμούλα, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείται κυρίως από αυτόχθονες, είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της πολιτείας Τσιάπας, όπου ιδρύθηκε το 1994 ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN).

Πριν από δύο εβδομάδες ο EZLN είχε προειδοποιήσει ότι οι "διαφωνίες και οι διαμάχες" που κυριαρχούν στην Σαν Χουάν Τσαμούλα πιθανώς να οδηγήσουν σε "εσωτερικές συγκρούσεις".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ