ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πέθανε ο πολιτικός Ρομπέρ Μπαντεντέρ - Εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής

Γαλλία: Πέθανε ο πολιτικός Ρομπέρ Μπαντεντέρ -  Εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής
Ian Langsdon /Pool Photo via AP

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε σήμερα (9/2) από την ζωή μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Γαλλίας, ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ.

«Ήταν μια μορφή του αιώνα, μια δημοκρατική συνείδηση, το γαλλικό πνεύμα», έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Mέλος των κυβερνήσεων του σοσιαλιστή πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν και ως υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αυτός που εισηγήθηκε το 1981 την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Γαλλία.

Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο αφού η γαλλική κοινή γνώμη της εποχής ήταν υπέρ της θανατικής ποινής και η Γαλλία ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που την κατήργησαν. Ως υπουργός Δικαιοσύνης προώθησε επίσης την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα του. Ήταν επίσης καθηγητής πανεπιστημίου, επί 30 χρόνια δικηγόρος, γερουσιαστής καθώς και πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας (Συνταγματικό Δικαστήριο).

Στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 1992, ως πρόεδρος επιτροπής νομομαθών της τότε ΕΟΚ, η οποία γνωμοδότησε ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πληρούσε προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως κράτος. Γόνος αστικής εβραϊκής οικογένειας του Παρισιού υπήρξε μάρτυρας της σύλληψης του πατέρα του από τις γερμανικές αρχές κατοχής.

Τόσο ο πατέρας του όσο και πολλά μέλη της οικογένειας του μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και βρήκαν τον θάνατο. Κατά τα πρώτα χρόνια της δικηγορικής του καριέρας γνωρίστηκε και υπερασπίστηκε τον κυνηγημένο από τον μακαρθισμό Ζυλ Ντασσέν.

Εκείνη την εποχή εξειδικεύθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια υπήρξε δικηγόρος ηθοποιών, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι κ.α. Υπερασπίστηκε επίσης, κατά τα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας, τον Φρανσουά Μιτεράν, στον οποίο είχε υποβάλει μήνυση για δυσφήμηση ο ανηψιός του Σαρλ Ντε Γκολ επιδιώκοντας την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Η τελευταία επίσημη εμφάνιση του ήταν το 2021 σε τελετή που έγινε στο Πάνθεον, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για τα 40 χρόνια από την κατάργηση της ποινής του θανάτου στη Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ