ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - δημοσκόπηση: Το 86% θεωρεί ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει νέα θητεία

ΗΠΑ - δημοσκόπηση: Το 86% θεωρεί ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει νέα θητεία
AP Photo/Andrew Harnik

Πολύ μεγάλο για να είναι πρόεδρος για μία ακόμα θητεία θεωρεί η πλειοψηφία των Αμερικανών τον Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το Ipsos Knowledge Panel, το 86% πιστεύουν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν έχουν αυτή την άποψη.

Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει το 59% των Αμερικανών που πιστεύουν ότι όχι μόνο ο νυν πρόεδρος αλλά και ο πρώην πρόεδρος και εν νέου υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είναι μεγάλοι για το ρόλο και το 27% που πιστεύουν ότι μόνο ο Μπάιντεν είναι μεγάλος.

Αντίστοιχα το 62% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο 77χρονος Τραμπ είναι πολύ μεγάλος για την προεδρία. Ωστόσο το στοιχείο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως οι ψηφοφόροι των κομμάτων βλέπουν τους υποψήφιούς τους. Το 73% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι μεγάλος για τον προεδρικό θώκο, ενώ μόλις το 35% των Ρεπουμπλικανών έχει την ίδια γνώμη για τον Τραμπ. Το 91% των ανεξάρτητων πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος έναντι 71% του Τραμπ.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ηλικία των δύο υποψηφίων έχουν αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν μια δημοσκόπηση του ABC News/Washington Post διαπίστωσε ότι το 74% των Αμερικανών πίστευε ότι ο Μπάιντεν - ο γηραιότερος αρχηγός στην ιστορία των ΗΠΑ - ήταν πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία ως πρόεδρος, και το 49% είπε το ίδιο για τον Τραμπ.

Η νέα δημοσκόπηση έρχεται στον απόηχο της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ, ο οποίος συνέστησε ότι ο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον ίδιο, ενώ βρισκόταν εκτός αξιώματος, αλλά έθεσε υπό αμφισβήτηση την πνευματική του καταλληλότητα. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις χαρακτήρισε την έκθεση «πολιτικά υποκινούμενη», ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ