ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Προειδοποιούν το Ισραήλ με «πάγωμα» της αγοράς F-35

Μέση Ανατολή: Προειδοποιούν το Ισραήλ με «πάγωμα» της αγοράς F-35
Gil Cohen-Magen/Pool via AP

Με την κυβέρνηση Νετανιάχου να επιμένει πως μόνο μέσα από την διάλυση της Χαμάς στα πεδία της Γάζας θα ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση οι πιέσεις προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ πολλαπλασιάζονται καθημερινά αλλά πλέον έχουν λάβει και μία διαφορετική μορφή.

Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου επιμένει πως η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα ολοκληρωθεί μόνο αφού οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαλείψουν τη Χαμάς και πληρώσουν το τίμημα για το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου όσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν το αιματοκύλισμα. Οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών μετά από σχεδόν 130 ημέρες σφυροκοπήματος έχουν κοστίσει, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, τη ζωή σε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ζητούν από τον στενότερο εταίρο τους να σταματήσει τα χτυπήματα στα σημεία που σήμερα στοιβάζονται περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άμαχοι.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών που τρέχουν κυριολεκτικά έναν διπλωματικό πολυμέτωπο μαραθώνιο για να μην εκτραχυνθεί περαιτέρω η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μέχρι σήμερα μόνο η Νότιος Αφρική είχε κάνει κάτι προκειμένου να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα. Η νοτιοαφρικανική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη μπορεί να μην έδωσε άμεσα εφαρμόσιμο αποτέλεσμα και δεσμευτικούς όρους προς το Ισραήλ αλλά και μόνο η αναφορά πως το Τελ Αβίβ θα πρέπει να απέχει από πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε γενοκτονία φαίνεται πως έχει «γεννήσει» κάτι πιο ουσιαστικό ως μοχλό πίεσης και για άλλους πόλους στην Ευρώπη.

Σήμερα, στην Ιερουσαλήμ, βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Οι δηλώσεις των δύο ανδρών δεν είχαν κανένα διαφορετικό ή νέο σημείο καθώς ακολουθούν όλες ένα «τυπικό» κατακραυγής της τρομοκρατίας και στήριξης του δίκαιου της απάντησης του Ισραήλ. Επί της ουσίας με την επίσκεψη Ρούτε στο Ισραήλ θα ασχολούνταν μόνο τα Ολλανδικά μέσα εάν δικαστήριο της χώρας της τουλίπας δεν εξέδιδε απόφαση με την οποία θα απαιτούσε από την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας δράση για τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα οι δικαστές στην Ολλανδία εξέδωσαν απόφαση με την οποία καλούν την Κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει την εξαγωγή ανταλλακτικών αλλά πυραύλων των αμερικανικών μαχητικών F-35 προς το Ισραήλ καθώς αυτά είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται για «πράξεις που οδηγούν σε γενοκτονία στη Γάζα». Το δικαστήριο και το Ολλανδικό δίκαιο δίνει χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας στο Ολλανδικό Δημόσιο να την προσβάλλει στο Εφετείο και να την οδηγήσει ουσιαστικά σε Ανώτατο δικαστικό επίπεδο με «κίνδυνο» για το Τελ Αβίβ όχι τόσο να ηττηθεί «ηθικά» και σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά κυρίως το να «παγώσουν» για μεγάλο χρονικό διάστημα τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τα ισραηλινά F-35 τα οποία τους τελευταίους μήνες αγοράζει ακόμη και σε διπλάσιες τιμές ο στρατός του Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν συμβεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, για πρώτη φορά η ανεξάρτητη δικαιοσύνης μίας ευρωπαϊκής χώρας επιλέγει να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση ασκώντας πίεση για αρχή στην ίδια της την κυβέρνηση και σε δεύτερο χρόνο στο Ισραήλ. Ο στόχος του Νετανιάχου είναι ξεκάθαρος προς όλους και η αλήθεια είναι πως δεν έχει κρυφτεί σε καμία από τις κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει πίσω από «ναι μεν αλλά». Ίσως τώρα να έχει έρθει η στιγμή που συντονισμένα οι φίλοι και σύμμαχοι του Τελ Αβίβ να περάσουν τις πιέσεις τους για τέλος στον πόλεμο από τις συστάσεις και την διπλωματία στην ουσιαστική άρνηση συνεργασίας σε ένα σχέδιο με το οποίο διαφωνούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ