ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος

ΗΠΑ: Παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικών (Democratic National Committee – DNC) Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση πριν την άφιξη της υποψήφιας προέδρου Χίλαρι Κλίντον και του υποψήφιου αντιπροέδρου Τιμ Κέιν (Tim Kaine) στο Μαϊάμι της Φλόριντα, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 REUTERS/Scott Audette

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου των Δημοκρατικών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς (Debbie Wasserman Schultz) ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Η αιφινιδιαστική αυτή κίνηση ήρθε έπειτα από τη διαρροή εσωτερικών email στα WikiLeaks, που δείχνουν ότι η Σουλτς επεδίωκε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders) για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δημιουργώντας ερωτηματικά για την αμεροληψία της στη διαδικασία των προκριματικών του κόμματος.

Η διαρροή έχει προκαλέσει αναταραχή στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς τα 19.000 εσωτερικά email που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα των WikiLeaks δείχνουν ότι η Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή –το διοικητικό όργανο του Δημοκρατικού κόμματος– ευνόησε την Χίλαρι Κλίντον κατά τη κούρσα του προκριματικών. Ο Μπέρνι Σάντερς, που έχει επανειλημμένως διατυπώσει την κατηγορία αυτή, ζήτησε νωρίτερα την παραίτηση της Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς.

«Εχουμε σχεδιάσει ένα μεγάλο και ενωτικό συνέδριο αυτήν την εβδομάδα και ελπίζω και προσδοκώ ότι η ομάδα της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής που εργάσθηκε τόσο σκληρά για να μας φέρει σε αυτό το σημείο θα έχει την ισχυρή υποστήριξη όλων των Δημοκρατικών ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτό είναι το καλύτερο συνέδριο που είχαμε ποτέ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του κόμματος.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) και η Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) ευχαρίστησαν την Ουάσερμαν Σουλτς για την πενταετή της υπηρεσία από τη θέση της προέδρου της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής.

Η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για το Δημοκρατικό Κόμμα, που επεδίωκε κατά το συνέδριο –το οποίο αρχίζει αύριο και θα χρίσει επισήμως τη Κλίντον υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου– να δώσει μία εικόνα σταθερότητας και συνοχής· σε αντίθεση με την εικόνα της αβεβαιότητας που δημιούργησε το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ