ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Βρετανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο βασίλειο για να «πολεμήσουν» τους Χούθι

Σαουδική Αραβία: Βρετανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο βασίλειο για να «πολεμήσουν» τους Χούθι
Βρετανοί στρατιώτες σε άσκηση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Kin Cheung

Βρετανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία για την παροχή αεροπορικής άμυνας έναντι πιθανών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τους αντάρτες Χούθι.

Σύμφωνα με τον Independent μια μονάδα περίπου 50 πυροβολητών από το 12ο Σύνταγμα Βασιλικού Πυροβολικού έχει αναπτυχθεί σε μια βάση κοντά στο Ριάντ, καθώς και σε αριθμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο μιας διμερούς αμυντικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται μιας στρατιωτικής συμμαχίας κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης Crossways, μιας αποστολής για την εκπαίδευση των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων. Ο οπλισμός του βρετανικού αποσπάσματος φέρεται να περιλαμβάνει το σύστημα πυραύλων υψηλής ταχύτητας Starstreak (HVM), τοποθετημένο σε τεθωρακισμένα οχήματα Stormer.

Οι πύραυλοι ταξιδεύουν με τριπλάσια ταχύτητα από την ταχύτητα του ήχου με πολλαπλές κεφαλές. Ένα έγγραφο του 12ου Συντάγματος σχετικά με τις τρέχουσες αναπτύξεις αναφέρει: «Η επιχείρηση Crossways αναπτύχθηκε με αυτοκινούμενους πυραύλους υψηλής ταχύτητας για την υπεράσπιση των συμμάχων μας από σύγχρονα επιθετικά UAV μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Μέτωπο κατά των Χούθι από δυτικά κράτη

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένα άλλα δυτικά κράτη έχουν δημιουργήσει μέτωπο εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν, ανταρτών Χούθι, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο την εμπορική ναυτιλία στον Κόλπο σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με την προσκείμενη στη Χαμάς παλαιστινιακή υγειονομική αρχή, έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής 28.000 ζωές.

Η φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού, HMS Richmond, αντικατέστησε την περασμένη εβδομάδα τη θέση της HMS Diamond στην υπό αμερικανική ηγεσία επιχείρηση Prosperity Guardian, η οποία αποσκοπεί στην προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Μαχητικά αεροσκάφη Typhoon της RAF έχουν λάβει μέρος σε επιδρομές στην Υεμένη από τη βάση τους στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Η ηγεσία των Χούθι έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα πολλαπλασιάσει τα πλήγματα κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας σε τεράστιο βαθμό το κόστος της ναυτιλίας, με τα πλοία να πηγαίνουν όλο και περισσότερο γύρω από την Αφρική αντί να χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ. Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι η ηγεσία των Χούθι φαίνεται να έχει πρόθεση να διευρύνει τη σύγκρουση.

Η αρχική ανάπτυξη του Βασιλικού Πυροβολικού στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Δύο ραντάρ Giraffe που στάλθηκαν τότε επιστράφηκαν ένα χρόνο αργότερα.

Το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η απειλή για τη Σαουδική Αραβία δεν έχει μειωθεί και η απαίτηση για υποστήριξη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας παραμένει. Το Υπουργείο Άμυνας έχει πραγματοποιήσει σταδιακή επακόλουθη ανάπτυξη εξοπλισμού αεράμυνας στη Σαουδική Αραβία. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει μικρό αριθμό συστημάτων πυραύλων υψηλής ταχύτητας (αυτοπροωθούμενων) και σχετικό προσωπικό».

Οι επιδιώξεις του Ριάντ

Οι Σαουδάραβες επιδιώκουν μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Χούθι μετά από εννέα χρόνια δαπανηρής επέμβασης στην Υεμένη και το Βασίλειο δεν έχει συμμετάσχει με τη Δύση στην τρέχουσα αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον τους. Επιπλέον, οι Σαουδάραβες, η κορυφαία σουνιτική δύναμη στον Κόλπο, βρίσκονται επίσης σε διαδικασία προσπάθειας προσέγγισης με το Ιράν, το μεγαλύτερο σιιτικό κράτος στη Μέση Ανατολή, το οποίο είναι μακροχρόνιος προμηθευτής όπλων στους Χούθι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ