ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: 410 ενδείξεις για τρομοκρατία έχει στα χέρια της η αστυνομία

Γερμανία: 410 ενδείξεις για τρομοκρατία έχει στα χέρια της η αστυνομία
REUTERS/Michaela Rehle

Ο κίνδυνος για περισσότερα χτυπήματα στη Γερμανία παραμένει υψηλός δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, έπειτα από τέσσερις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην χώρα σε μια μόνο εβδομάδα και τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 10 νεκρούς και 34 τραυματίες.

«Ο κίνδυνος για επιθέσεις ήταν υψηλός και παραμένει έτσι,» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπάιας Πλάτε σε προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα γερμανικής τοπικής εφημερίδας η οποία κάνει λόγο για 410 ενδείξεις που οδηγούν σε αντίστοιχο αριθμό υπόπτων για τρομοκρατία και σχετίζονται με πρόσφυγες που βρίσκονται στην χώρα σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η Neue Osnabruecker Zeitung αναφέρει πως η αστυνομία είχε 369 ενδείξεις στα μέσα Μαΐου από τις αρχές της προσφυγικής κρίσης.

Σε 60 περιπτώσεις διενεργήθηκαν έρευνες, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται την ομοσπονδιακή αστυνομία BKA, χωρίς ωστόσο να προκύψουν στοιχεία για σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης μετανάστευσης στη Γερμανία, πρέπει να κάνουμε την υπόθεση ότι έχουν έρθει ενεργά αλλά και πρώην μέλη, υποστηρικτές και συμπαθούντες τρομοκρατικών οργανώσεων ή εγκληματιών με ισλαμικά κίνητρα ανάμεσα στους πρόσφυγες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο 27χρονος Σύρος που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από ένα πολυσύχναστο μουσικό φεστιβάλ εχθές Κυριακή, ήταν αντιμέτωπος με απέλαση στην Βουλγαρία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι Σύριοι δεν μπορούν να απελαθούν, προς το παρόν, πίσω στη Συρία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Σύριοι δεν μπορούν να απελαθούν», δήλωσε ο Τομπάιας Πλάτε.

«Ο Σύρος στον Άνσμπαχ ήταν αντιμέτωπος με απέλαση στην Βουλγαρία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Πλάτε, είναι πολύ νωρίς για αλλαγές στην προσφυγική πολιτική της Γερμανίας.

«Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών και εβδομάδων δεν δείχνουν μια συγκεκριμένη τάση», υποστηρίζει η Ούλρικε Ντέμερ, δημοσιογράφος του Der Spiegel. «Οι περισσότεροι τρομοκράτες που προχώρησαν σε επιθέσεις στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες δεν ήταν πρόσφυγες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ