ΚΟΣΜΟΣ

Οι Turkish Airlines απέλυσαν 200 υπαλλήλους που φέρεται να συνδέονται με το πραξικόπημα

Οι Turkish Airlines απέλυσαν 200 υπαλλήλους που φέρεται να συνδέονται με το πραξικόπημα
REUTERS/Murad Sezer

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Τουρκίας, προχώρησε σε απολύσεις 211 υπαλλήλων, περιλαμβανομένων ορισμένων στελεχών και πληρωμάτων καμπίνας, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων πιθανών υποστηρικτών της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι απολύσεις από τον εθνικό αερομεταφορέα έγιναν το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από πληροφορίες ότι οι υπάλληλοι συνδέονταν με το θρησκευτικό κίνημα το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας Sabad, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με αξιωματούχο της Turkish Airlines, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Άλλες πληροφορίες, όπως μεταδίδουν τουρκικά Μέσα, κάνουν λόγο για "ανεπάρκεια" των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων Thelira.com, περίπου 250 μέλη πληρωμάτων καμπίνας απολύθηκαν μαζί με 100 διοικητικούς υπαλλήλους και στελέχη. Μάλιστα, η ενημερωτική ιστοσελίδα αεροπλοΐας Airporthaber.com ανέφερε πως στους απολυθέντες περιλαμβάνεται ένας αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της εταιρίας.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turk Telecom -από την οποία το 30% είναι μερίδιο του κράτους- απέλυσε την Παρασκευή 198 υπαλλήλους για "συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας". Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε πως ορισμένα εκτελεστικά στελέχη κλήθηκαν από εισαγγελείς να καταθέσουν -στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται υπό διαταγή της κυβέρνησης- για μηνύματα πραξικοπηματιών που στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ