ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές πιέσεις στην Ουγγαρία για τη Σουηδία - Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στη Βουδαπέστη

Αμερικανικές πιέσεις στην Ουγγαρία για τη Σουηδία - Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στη Βουδαπέστη
To κοινοβούλιο της Ουγγαρίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Denes Erdos

Δικομματική αντιπροσωπεία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Ουγγαρία την Κυριακή (18/2), στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης στη Βουδαπέστη να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό αναφέρει το Reuters την Παρασκευή (16/2).

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η οποία απαιτεί την υποστήριξη όλων των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό προκάλεσε ένταση τις σχέσεις της Βουδαπέστης με την Ουάσιγκτον και προκάλεσε ανησυχία στους συμμάχους.

Η Σουηδία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία έγινε το 31ο μέλος του οργανισμού τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν – ο οποίος έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία από οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπςως σημειώνει το Reuters – ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία, αλλά η επικύρωση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή (16/2) ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές θα ταξιδέψουν στην Ουγγαρία «με μια αποστολή επικεντρωμένη σε στρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ και η Ουγγαρία».

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά και την ασφάλεια της συμμαχίας συνολικά, δήλωσε αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Πρέσμαν.

Η είσοδος της Σουηδίας στη συμμαχία θα μπορούσε να επικυρωθεί όταν το κοινοβούλιο επιστρέψει από τις διακοπές, προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ανέφερε η κοινοβουλευτική ομάδα του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ