ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κινητοποίηση μετά τον πρώτο θάνατο από ιό ευλογιάς της Αλάσκας - Ποια είναι τα συμπτώματα

ΗΠΑ: Κινητοποίηση μετά τον πρώτο θάνατο από ιό ευλογιάς της Αλάσκας -  Ποια είναι τα συμπτώματα
Alaska Department of Health via AP)

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι Αρχές στις ΗΠΑ μετά τον πρώτο γνωστό θάνατο από την ευλογιά της Αλάσκα.

Από την ανακάλυψή του το 2015, έχουν αναφερθεί επτά περιπτώσεις προσβολής από τον ιό σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της πολιτείας. Το πιο πρόσφατο κρούσμα εντοπίστηκε σε έναν ηλικιωμένο άνδρα που πέθανε τον περασμένο μήνα.

Ο άνδρας είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της θεραπείας του καρκίνου, γεγονός που πιθανώς συνέβαλε στην κατάληξη, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Ποιος είναι ο ιός της ευλογιάς της Αλάσκα

Ο ιός μπορεί να ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, αλλά είναι ενδημικός σε πληθυσμούς μικρών θηλαστικών στην Αλάσκα, μολύνοντας τακτικά νυφίτσες άλλα και τρωκτικά όπως οι κόκκινοι σκίουροι.

Ο ιός ανήκει στο γένος orthopoxvirus, το οποίο περιλαμβάνει επίσης πιο γνωστούς ιούς όπως η ευλογιά που συχνά μολύνει θηλαστικά και προκαλεί δερματικές βλάβες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως μία ή περισσότερες δερματικές αλλοιώσεις που αρχικά μοιάζουν με δάγκωμα αράχνης. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν διογκωμένοι λεμφαδένες, μυϊκός πόνος και πυρετός.

«Εάν υπάρχει κάποια σειρά ή μεμονωμένα συμπτώματα που ακολουθούν αυτό το είδος του ορισμού της περίπτωσης και δεν έχετε κάποια άλλη γνωστή αιτία ή δεν υπάρχει κάποια γνωστή ασθένεια που να συμβάλλει σε αυτά τα συμπτώματα, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον πάροχο υγείας σας, ο οποίος μπορεί να κάνει μια πρόσθετη αξιολόγηση και κάποιες εξετάσεις», σημειώνουν οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, τονίζουν οι αξιωματούχοι υγείας. Το τελευταίο θύμα είχε αργή επούλωση πληγών, υποσιτισμό, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και αναπνευστική ανεπάρκεια. Για την αντιμετώπιση μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιιικές θεραπείες και θεραπείες με ανοσοσφαιρίνες

«Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι άνθρωποι εκτός Αλάσκας», δήλωσε ο Δρ Τζο Μακλάφλιν επιδημιολόγος της πολιτείας και επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας της Αλάσκας στο Τμήμα Υγείας της Αλάσκας. «Όσοι βρίσκονται εντός της Αλάσκας θα πρέπει απλώς να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια λοίμωξη που μπορούν να αποκτήσουν», προσθέτει.

Ο Μακλάφλιν σημειώνει ότι είναι ένας ιός του «παλαιού κόσμου», που συνήθως συναντάται στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

«Είναι πολύ πιθανό ο ιός αυτός να υπάρχει στην Αλάσκα εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια», δήλωσε.

«Έξι από τα επτά κρούσματα ήταν ήπια και αυτοπεριοριζόμενα, οπότε ο ασθενής δεν χρειάστηκε καν να λάβει υποστηρικτική φροντίδα από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης»,πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά που δεν είναι γνωστά για τον ιό, πρόσθεσε συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους και του χρόνου ύπαρξής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ