ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι - Από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Πούτιν

Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι - Από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Πούτιν

O Αλεξέι Ναβάλνι ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Βλάντιμιρ Πούτιν πέθανε. 

Αυτό ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της περιφέρειας του Γιάμαλο-Νένετς όπου εξέτιε την ποινή του σε μία από τις πιο σκληρές φυλακές της Ρωσίας.

Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση

Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ θεωρεί τη Ρωσία «αποκλειστικά υπεύθυνη» για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπηρεσιών

«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (...) τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις ρωσικές σωφρονιστικές υπηρεσίες έχασε σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του, προσθέτοντας ότι αμέσως κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης, η οποία προσπάθησε να τον επαναφέρει, αλλά χωρίς επιτυχία. «Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών κήρυξαν τον κρατούμενο νεκρό. Τα αίτια του θανάτου του βρίσκονται υπό εξακρίβωση».

AP Photo
H είσοδος της φυλακής όπου κρατούνταν ο Ναβάλνι

Ο 47χρονος Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος ήταν έγκλειστος σε μια φυλακή περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή.

Ενημερώθηκε ο Πούτιν - Στη φυλακή σπεύδει ο δικηγόρος του

Για το θάνατο του Ναβάλνι έχει ήδη ενημερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του οποίου ήταν σφοδρός πολέμιος.

Ωστόσο επίσημα η Μόσχα επιμένει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τα αίτια του θανάτου του επικριτή του Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε επίσης ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατό του.

Στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ότι δεν είχε καμία επιβεβαίωση ότι ο επικριτής του Πούτιν πέθανε.

Ο Λεονίντ Βολκόφ δήλωσε ότι η ανακοίνωση από την υπηρεσία φυλακών θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «ομολογία» ότι τον σκότωσαν σκόπιμα.

Μία άλλη συνεργάτιδα του Ναβάλνι αποκάλυψε ότι ο δικηγόρος του μεταβαίνει στην πόλη Χαρπ - όπου βρίσκεται η σωφρονιστική αποικία IK-3 όπου κρατείται - για να εξακριβώσει τα γεγονότα. «Μόλις έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία, θα την αναφέρουμε», δήλωσε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο θάνατός του ήρθε σχεδόν ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στις 17 Μαρτίου όπου ο Πούτιν θα είναι υποψήφιος για πέμπτη φορά και η εκλογή του θα σημάνει την παραμονή του στην εξουσία μέχρι το 2030.

Η υπόθεση δηλητηρίασης

Ο πολιτικός του ακτιβισμός οι καταγγελίες για για διαφθορά υψηλού επιπέδου και η υποψηφιότητά του για δήμαρχος της Μόσχας, τον έκανε ευρύτερα γνωστό και πολλοί θεώρησαν ότι αποτελούσε απειλή για τον Πούτιν.

Στις 20 Αυγούστου 2020, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα, αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ομσκ μετά από μια αναγκαστική προσγείωση και έπεσε σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο της Γερμανίας, δύο ημέρες αργότερα. Η χρήση του νευρικού παράγοντα επιβεβαιώθηκε από πέντε εργαστήρια πιστοποιημένα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.

Παρά τον κίνδυνο, ο Ναβάλνι επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία. Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκισης τον Αύγουστο, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημιουργία εξτρεμιστικής κοινότητας, τη χρηματοδότηση εξτρεμιστών ακτιβιστών και διάφορα άλλα εγκλήματα.

Τέσσερις μήνες αργότερα, οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι είχαν χάσει την επαφή με τον Ναβάλνι. Τελικά έγινε γνωστό ότι μεταφέρθηκε σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ