ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Μόναχο: Στο φως οι κινήσεις του μακελάρη πριν σκορπίσει το θάνατο

Επίθεση στο Μόναχο: Στο φως οι κινήσεις του μακελάρη πριν σκορπίσει το θάνατο
REUTERS/Arnd Wiegmann

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δράση του 18χρονου μακελάρη, πριν πατήσει τη σκανδάλη και σκοτώσει εννέα ανθρώπους στο Μόναχο, σε μία επίθεση που συγκλόνισε, για άλλη μία φορά, την Ευρώπη.

Ο 18χρονος γερμανο-ιρανός Αλί Νταβίντ Σονμπόλι, πριν από το μακελειό, συνομιλούσε μέσω WhatsApp με έναν 16χρονο Αφγανό φίλο του. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν Βαυαροί αξιωματούχοι οι δυο τους συναντήθηκαν ακριβώς πριν από την επίθεση.

Ο 16χρονος κρατείται από τις Αρχές και ανακρίνεται. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ήρθε σε επαφή με την αστυνομία μετά το αιματηρό περιστατικό. Ανέφερε επίσης στις Αρχές ότι συναντήθηκε με τον 18χρονο, συνομιλούσαν μέσω WhatsApp, και στη συνέχεια διέγραψε τη συνομιλία. Όμως αξιωματούχοι κατάφεραν να την ανακτήσουν.

«Η συνομιλία στο WhatsApp και η ανάκριση ενός υπόπτου δείχνουν πως ο Αφγανός συνάντησε τον ένοπλο ακριβώς πριν από την ένοπλη επίθεση στο σημείο που θα γινόταν αργότερα ο τόπος του εγκλήματος» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ανώτερος Εισαγγελέας του Μονάχου, Τόμας Στάινκραους-Κοχ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η συνομιλία έδειξε πως ο Αφγανός γνώριζε πως ο γερμανο-ιρανός ένοπλος είχε στην κατοχή του ένα πυροβόλο όπλο Γκλοκ 17».

«Είχαν γνωριστεί το περασμένο καλοκαίρι, το 2015, σε μια ψυχιατρική κλινική όπου υποβλήθηκαν σε θεραπεία» σημείωσε και πρόσθεσε

«Εκεί, κατέστη επίσης προφανές στον 16χρονο πως ο δράστης ενδιαφερόταν για τον Μπρέιβικ».

Η απόφαση του Αφγανού να διαγράψει τη συνομιλία του μέσω WhatsAppp με τον ένοπλο και η συνάντησή τους ακριβώς πριν από την επίθεση στο Μόναχο οδήγησε τους ερευνητές να υποπτευθούν ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τους πυροβολισμούς που σχεδίαζε.

«Τώρα θα ακολουθήσουμε αυτή την υποψία», είπε ο Στάινκραους-Κοχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ