ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στη Συρία στη συνάντηση αρχιεπισκόπου Κύπρου - Άσαντ

Ο πόλεμος στη Συρία στη συνάντηση αρχιεπισκόπου Κύπρου - Άσαντ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA/ SANA HANDOUT

Η κατάσταση στη Συρία και οι ιστορικοί δεσμοί Συρίας - Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στη Δαμασκό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ - Άσσαντ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το οποίο επικαλείται το Συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τη σημασία ενδυνάμωσης των σχέσεων με τη χώρα και είπε ότι «είναι προς το συμφέρον των χωρών της ΕΕ να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους με τη Συρία και να άρουν το άδικο εμπάργκο».

Τόνισε δε ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τη Συρία και να μην επιβάλλουν εμπάργκο, που είναι εναντίον του συριακού λαού».

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Σύρος πρόεδρος ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι «ένας από τους κύριους στόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων, που δέχεται από τους εξτρεμιστές η χώρα του, είναι να πληγεί ο πολυπολιτισμικός, αρμονικός κοινωνικός της ιστός, ο οποίος ήταν χαρακτηριστικό της από αρχαιοτάτων χρόνων».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ο λαός της Συρίας οδεύει προς έξοδο από την κρίση και τη νίκη κατά της τρομοκρατίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει συναντήθηκαν επίσης με τον Σύρο Υπουργό Εξωτερικών Ουαλίτ Αλ Μουαλέμ.

Σύμφωνα με το SANA, πραγματοποιήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού σε περιοχή της Δαμασκού, από τον Ελληνορθόδοξο, Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, Ιωάννη Ι΄ Γιαζίγκι και τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Χρυσόστομο.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, επισκέπτεται τη χώρα, μετά από πρόσκληση του Σύρου προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ