ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Διχάζουν οι διαδηλώσεις υπέρ Ερντογάν - Ψηφοφόροι του οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στη χώρα

Αυστρία: Διχάζουν οι διαδηλώσεις υπέρ Ερντογάν - Ψηφοφόροι του οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στη χώρα
O Tούρκος πρόεδρος με υποστηρικτές του σε τζαμί στην Άγκυρα Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η Βιέννη ασκεί κριτική στις διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία από τις εκλογές του περασμένου Φθινοπώρου είναι αποκαλυπτικά για την πολιτική ταυτότητα των Τούρκων υπηκόων που ζουν στην Αυστρία.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, καυτηρίασε πριν από λίγες μέρες, τις διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν λέγοντας: «όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας». Η δήλωσή αυτή είχε εκληφθεί ως έμμεση σύσταση του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας προς φανατικούς οπαδούς του Τούρκου Προέδρου, να εγκαταλείψουν την Αυστρία.

Ο ίδιος είχε επαναλάβει την αρχική τοποθέτησή του πως αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής ανθρώπους ότι θα είναι «πιστοί απέναντι στην Αυστρία», προσθέτοντας ότι «όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά την συνύπαρξη».

Οι δύο απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις στη Βιέννη, που φέρεται να είχαν διοργανωθεί από την προσκείμενη στον Ερντογάν οργάνωση «Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών» (με συμμετοχή 4.000 και 1.200 ατόμων αντίστοιχα) σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία - αμφισβητούνται και εντός της τουρκικής Κοινότητας στην Αυστρία.

Ο πρόεδρος της αποκαλούμενης «Τουρκικής Πολιτιστικής Κοινότητας» Μπίρολ Κίλιτς, ο οποίος είχε επισημάνει στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως «η πλειονότητα των Τούρκων στην Αυστρία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις διαδηλώσεις» και πως «η πατρίδα μας είναι η Αυστρία και τα συμφέροντά μας είναι εδώ», επανήλθε με νέα κριτική σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν Αυστριακοί με τουρκικές ρίζες να γίνονται η πέμπτη φάλαγγα μιας ξένης κυβέρνησης».

Το προφίλ των Τούρκων που ζουν στην Αυστρία

Στις πρόσφατες εκλογές της Αυστρίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 69% των ψήφων.

Τέλη του 2015 ζούσαν στην Αυστρία περισσότεροι από 115.000 Τούρκοι υπήκοοι, αποτελώντας μετά τους Γερμανούς τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων στη χώρα.

Οι περισσότεροι Τούρκοι υπήκοοι ζουν στην πρωτεύουσα Βιέννη (σε ποσοστό 39%) και ακολουθούν τα ομόσπονδα κρατίδια της Κάτω Αυστρίας (13%) και της Ανω Αυστρίας (12%).

Συνολικά στην Αυστρία ζουν 265.000 άνθρωποι με τουρκική μεταναστευτική προέλευση. Από αυτούς οι 160.000 είναι πρώτης γενιάς, , ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους.

Σχεδόν το ήμισυ του αριθμού των μουσουλμάνων της Αυστρίας έχουν τουρκική προέλευση, 60.000 Τούρκοι στη χώρα είναι αλεβίτες στο θρήσκευμα και ένα 30% των προσώπων με προέλευση από την Τουρκία είναι Κούρδοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ