ΚΟΣΜΟΣ

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μικροκεφαλία στην Ευρώπη

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μικροκεφαλία στην Ευρώπη
Φωτογραφία Αρχείου/Μωρό που γεννήθηκε με μικροκεφαλία στη Βραζιλία ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ANTONIO LACERDA

Το πρώτο κρούσμα ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία εξαιτίας του ιού Ζίκα καταγράφηκε στην Ισπανία, ανακοίνωσαν οι ισπανικές υγειονομικές αρχές.

Αν και δεκάδες άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί από τον Ζίκα, στις περισσότερες περιπτώσεις διότι ταξίδεψαν σε χώρες που αποτελούν εστίες του ιού -ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών- όπως η Βραζιλία, αυτή ήταν η πρώτη γέννηση ενός νεογνού με δυσπλασία από μια μητέρα φορέα του ιού.

Η γυναίκα διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί τον Μάιο και αποφάσισε να κρατήσει το μωρό, ανέφερε μια εκπρόσωπος των περιφερειακών υγειονομικών αρχών της Καταλονίας, όπου γεννήθηκε το βρέφος.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με εκατοντάδες κρούσματα μικροκεφαλίας. Στην Ισπανία είναι γνωστό με βάση την τελευταία καταμέτρηση των αρχών ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό 190 άνθρωποι, οι 189 από τους οποίους είναι πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ σε ένα κρούσμα υπήρξε μετάδοση του Ζίκα μέσω σεξουαλικής επαφής.

Η γυναίκα, η οποία ήταν 20 εβδομάδων όταν διαγνώστηκε η μόλυνσή της, είχε προσβληθεί τόσο από τον Ζίκα, όσο και από τον δάγκειο πυρετό σε ένα ταξίδι της στη Λατινική Αμερική. Γιατροί του νοσοκομείου Vall d'Hebron της Βαρκελόνης ανέφεραν στο Reuters, ότι η κατάσταση του νεογνού είναι «σταθερή».

«Παρακολουθείται, αλλά δεν έχει χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη», ανέφερε ο επικεφαλής της μονάδας φροντίδας νεογνών του νοσοκομείου, στους δημοσιογράφους.

Στην Ευρώπη είχε καταγραφεί άλλο ένα κρούσμα, στη Σλοβενία, όπου όμως οι γονείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου 93,4 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να μολυνθούν από τον Ζίκα, ανάμεσά τους και 1,65 εγκυμονούσες.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τα κουνούπια αλλά μπορεί να μεταδοθεί και με τη σεξουαλική επαφή, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μία έγκυος που προσβάλλεται από τον ιό κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της έχει πιθανότητες 1-13% να γεννήσει ένα μωρό που θα πάσχει από μικροκεφαλία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ