ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι

Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι
REUTERS/Bassam Khabieh

Το συριακό καθεστώς ενέτεινε τους βομβαρδισμούς σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν αντάρτες στην επαρχία του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άμαχοι, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ με διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε μια προσπάθεια επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μπροστά στη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στις συνοικίες της πόλης του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες, οι οποίες τελούν υπό πολιορκία, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε από την πλευρά του να κηρυχθεί άμεσα μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός..

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου —ναι, εγκλήματα πολέμου— να επαναληφθούν», είπε ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος συνέκρινε την κατάσταση στο Χαλέπι με εκείνη στο Σαράγεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του ζήτησε να εφαρμόζεται 48ωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός κάθε εβδομάδα, ώστε να γίνει εφικτός ο ανεφοδιασμός των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο Χαλέπι.

Οι συνοικίες υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας τελούν υπό πολιορκία απ' όλες τις πλευρές μετά την 17η Ιουλίου, γεγονός που επιδείνωσε την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση για τους 200.000 και πλέον κατοίκους τους. Στις συνοικίες αυτές δεν έχει μπει καμιά αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με βοήθεια από την 7η Ιουλίου.

Τα τρόφιμα «υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν ως τα μέσα του Αυγούστου» για τους κατοίκους των συνοικιών αυτών, προειδοποίησε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο' Μπράιεν.

Σήμερα τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν σε συνοικίες υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι από βαρέλια με εκρηκτικά που έριξαν ελικόπτερα του καθεστώτος, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χαλέπι από ρουκέτες που εκτόξευσαν αντάρτες εναντίον συνοικιών ελεγχόμενων από το καθεστώς, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για τον θάνατο μιας εγκύου και του παιδιού της.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα αναμένεται να συναντηθεί αύριο στη Γενεύη με ανώτερους Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες, καθώς Μόσχα και Ουάσινγκτον φέρονται να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία τους στη συριακή επικράτεια.

Ο ντε Μιστούρα ελπίζει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν μέσα στον Αύγουστο, μετά την αποτυχία των δύο προηγούμενων γύρων τους φέτος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ