ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: 19 νεκροί και 24 τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε κέντρο για άτομα με αναπηρία

Ιαπωνία: 19 νεκροί και 24 τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε κέντρο για άτομα με αναπηρία
REUTERS/Issei Kato

Δεκαεννιά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 24 νοσηλεύτηκαν μετά από επίθεση με μαχαίρι από πρώην υπάλληλο σε κέντρο για άτομα με αναπηρίες στην Ιαπωνία νώρίς σήμερα, σύμφωνα με το εθνικό ειδησειογραφικό πρακτορείο NHK.

Η αστυνομία στην Σαγκαμιχάρα, της περιφέρειας Καναγκάουα, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, συνέλαβε τον Σατόσι Ουεμάτσου, 26 ετών, πρώην υπάλληλο στο κέντρο, ανέφεραν τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Είπαν ότι το προσωπικό του κέντρου κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας ότι ένας άντρας οπλισμένος με μαχαίρι βρισκόταν στο χώρο του κέντρου Tsukui Yamayuri-En.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun, ο ύποπτός είπε στην αστυνομία:

"Θέλω να απαλλάξω τον κόσμο αυτό από τους ανάπηρους".

Από τα 19 άτομα που πέθαναν, τα τέσσερα έπαθαν ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Οι τραυματισμένοι διακομίστηκαν σε τουλάχιστον έξι νοσοκομεία στο δυτικό Τόκιο.

Το κέντρο έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 150 ατόμων, είπε το ειδησειογραφικό πρακτορείο Kyodo, αναφερόμενο στην ιστοσελίδα του κέντρου.

Τέτοιοι μαζικοί φόνοι σπανίζουν στην Ιαπωνία. Το πιό πρόσφατο επεισόδιο διαδραματίστηκε το 2001, όταν οκτώ παιδιά μαχαιρώθηκαν στο σχολείο τους από έναν πρώην επιστάτη.

Sagamihara Tsukui 2016 07 25T225054Z 1962149775 S1BETRRPKWAA RTRMADP 3 JAPAN ATTACK

Ο «Κήπος των Κρίνων» («Tsukui Yamayuri En») στο Τσουκούι της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, όπου ένας άνδρας με μαχαίρι σκότωσε τουλάχιστον 15 άτομα και τραυμάτισε αρκετούς άλλους, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 - Πηγή: Kyodo/via REUTERS

O ύποπτος είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα νωρίτερα αυτή τη χρονιά αφού διατύπωσε δημόσια την προθυμία του να σκοτώσει ανάπηρα άτομα αν η κυβέρνηση ενέκρινε το εγχείρημα, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Η αστυνομία της πόλης Τσουκούι, κοντά στο Τόκιο, επικοινώνησε με τον δράστη και στη συνέχεια εισήχθη δια της βίας σε ίδρυμα, στις 19 Φεβρουαρίου και αφού επιχείρησε να παραδώσει μια επιστολή στην Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας με το εν λόγω αίτημα.

Ο Ουεμάτσου δήλωσε στην αστυνομία ότι θα μπορούσε να σκοτώσει αρκετούς αναπήρους αν η κυβέρνηση ενέκρινε την πράξη του, δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Ο δράστης πήρε εξιτήριο στις 2 Μαρτίου αφού σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση η κατάστασή του είχε βελτιωθεί.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ