ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν μετά την Αθήνα κλείνει ανοιχτούς λογαριασμούς σε Αίγυπτο και Αλβανία

Ο Ερντογάν μετά την Αθήνα κλείνει ανοιχτούς λογαριασμούς σε Αίγυπτο και Αλβανία
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανταλλάσσει χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Κάιρο, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 Turkish Presidency via AP

Μπορεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο να έχει αποτιμηθεί ως μία σημαντική διμερής κίνηση καλής θέλησης αλλά η Άγκυρα έχει στρατηγική και πλάνο και αυτό φαίνεται πως αναπτύσσει με μεγάλη ταχύτητα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα αποτέλεσε σημείο επανεκκίνησης για Ελλάδα και Τουρκία. Οι δύο χώρες σε ανώτατο επίπεδο συμφώνησαν πως διαφωνούν και μέσα σε μία ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης και χωρίς εντάσεις Αθήνα και Άγκυρα μοιάζουν να συμπορεύονται τους τελευταίους μήνες χωρίς «κορώνες», παραβιάσεις και ένταση.

Στον ίδιο ακριβώς χρόνο η Άγκυρα και συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μένει μόνο σε αυτή τη σταθεροποίηση και ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητικός σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα σε κάποια από αυτά μάλιστα με μακρύ και κυρίως κακό παρελθόν. Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αίγυπτο δεν ήταν ούτε απλή υπόθεση αλλά ούτε κυρίως εύκολη. Ο Ερντογάν βρέθηκε στο Κάϊρο μετά από 12 ολόκληρα χρόνια μέσα στα οποία η χώρα του έχει φτάσει να βρεθεί και στην «κόψη» της πολεμικής σύρραξης με τις Αιγυπτιακές δυνάμεις στην κρίση της Λιβύης. Οι σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό και ο διπλωματικός δίαυλος επικοινωνίας ήταν για τουλάχιστον 8 χρόνια «νεκρός». Η Αίγυπτος του Σίσι είχε ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο προς την Άγκυρα πως στη γεμάτη πετρέλαιο «πίσω της αυλή» το παιχνίδι δεν θα γίνεται με όρους ανατολίτικου παζαριού και είναι η ίδια η Κυβέρνηση της Αιγύπτου που μετά την Αθήνα είχε επίσημα χαρακτηρίσει ως παράνομο το διαβόητο τουρκολιβυκό σύμφωνο οριοθέτησης ΑΟΖ στα νότια της Μεσογείου.

Η Λιβύη στο επίκεντρο

Ταγίπ Ερντογάν και Σίσι είχαν μία μακρά συνάντηση στην οποία εκτός από το εμπορικό ισοζύγιο, την κρίση στη Γάζα αυτό που «έκαιγε» τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν το ζήτημα της Λιβύης. Λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε δεν υπάρχουν ούτε στα Αιγυπτιακά αλλά ούτε και στα τουρκικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία άμεσα και όχι από κάποια «σπόντα» αφορά και την Αθήνα. Η Αίγυπτος πολύ δύσκολα θα επιλέξει να ανατρέψει την επίσημη και σε διπλωματικό επίπεδο καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μετά την ενεργή διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Χαμάς – Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ το Κάϊρο θα έλεγε όχι και σε μία αντίστοιχη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ειδικά εάν το ζήτημα είναι η συνεκμετάλλευση πόρων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η νέα προσέγγιση από την πλευρά της Τουρκίας προς την Αίγυπτο δεν είναι απαραίτητα δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς τόσο ο Πρόεδρος Σίσι όσο και η Ελληνική πλευρά γνωρίζουν καλά πως η Τουρκία είναι σημαντικός «παίχτης» στην περιοχή αλλά όχι σταθερός σύμμαχος. Για την ιστορία των εξελίξεων πάντως είναι ένα ακόμη ανοιχτό κεφάλαιο που ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει σε φάση «ηρεμίας» μετά το διαρκώς ανοιχτό με τη χώρα μας.

Διπλό μήνυμα

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν σταμάτησε όμως εκεί. Στην Άγκυρα εχθές δέχθηκε ακόμη ένα δικό μας γείτονα, τον Πρόεδρο της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ερντογάν και Ράμα – Αλβανία και Τουρκία μετρούν εξόχως στενές σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Με την Αθήνα να έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντικές ενστάσεις στον τρόπο που η Αλβανία διαχειρίζεται την υπόθεση «Μπελέρι» και τον Έντι Ράμα από τις Βρυξέλλες πρόσφατα να μας κάνει συστάσεις «να σεβαστούμε την Δικαιοσύνη» ο Ερντογάν στέλνει διπλό μήνυμα μέσα από την συγκεκριμένη διμερή επαφή. Από την μία ανακοινώνει πως οι τουρκικές επενδύσεις στα Τίρανα θα πολλαπλασιαστούν άμεσα και από την άλλη «διατυμπανίζει» πως η Άγκυρα έχει τον τρόπο να βρίσκεται εκεί που δεν είναι σήμερα η Αθήνα. Φυσικά και η Τουρκική παρουσία στην Αλβανία δεν είναι κάτι που «χτίζεται» σήμερα και η Ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να βρεθεί σε «πανικό» αλλά το μήνυμα που εκπέμπει ξανά η Τουρκία θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η Αθήνα. Η Τουρκία μετά από καιρό στην επιθετικότητα επιλέγει την ηρεμία έχοντας πάντως δρομολογήσει σημαντικά θέματα, θέματα στα οποία θα χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια είναι διαθέσιμη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ