ΚΟΣΜΟΣ

Ντεμιρτάς: Mέλη του κόμματος του Ερντογάν πίσω από το πραξικόπημα

Ντεμιρτάς: Mέλη του κόμματος του Ερντογάν πίσω από το πραξικόπημα

Ορισμένα πρώην και νυν μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ίσως να στήριξαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε ο επικεφαλής του HDP, υπονοώντας πως η κίνηση αυτή δεν έγινε δίχως πολιτική υποστήριξη.

«Δεν είναι πρόβλεψη, βασίζεται κατά το ήμισυ σε επιβεβαιωμένες πληροφορίες και σε εκτιμήσεις. Κάποιοι από το AKP υποστήριξαν την απόπειρα», δήλωσε ο Ντεμιρτάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hürriyet, στις 24 Ιουλίου.

«Είναι ενδιαφέρον ότι τα πολιτικά κόμματα πίσω από τους συνωμότες δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Όμως υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να είχαν λάβει στήριξη από μια πολύ ισχυρή ομάδα, μέσα στο AKP», είπε ο Ντεμιρτάς, προσθέτοντας ότι μια κοινοβουλευτική έρευνα θα μπορούσε να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Κανένα πραξικόπημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτική στήριξη».

Παράλληλα, ο Ντεμιρτάς τόνισε πως οι εξουσίες που κατέχει η τουρκική κυβέρνηση μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό το ρόλου της αντιπολίτευσης ενώ ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει τον αγώνα τόσο ενάντια στους πραξικοπηματίες όσο και ενάντια στο AKP.

«Υπάρχει μια τρίτη επιλογή», υποστηρίζει ο Ντεμιρτάς. «Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία. Η επιλογή μας είναι η δημοκρατία. Θα επιμείνουμε σε αυτό».

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Αγ. Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου

Εν τω μεταξύ, την Αγία Πετρούπολη θα μεταβεί στις 9 Αυγούστου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους στα σύνορα με τη Συρία, τον περασμένο Νοέμβριο.
«Ρωσία και Τουρκία θα αποκαταστήσουν σταδιακά τις σχέσεις τους στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας που επιδεινώθηκαν μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία κοντά στα συριακά σύνορα τον περασμένο Νοέμβριο», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς στον τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Σισμέκ.
«Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, ακόμη και να τις αναβαθμίσουμε σε σχέση με αυτές που υπήρχαν πριν από τις 24 Νοεμβρίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης στον Ντβόρκοβιτς κατά την έναρξη της συνάντησής τους στη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ