ΚΟΣΜΟΣ

Βασανιστήρια που θυμίζουν Άμπου Γκράιμπ σε φυλακές ανηλίκων στην Αυστραλία

Βασανιστήρια που θυμίζουν Άμπου Γκράιμπ σε φυλακές ανηλίκων στην Αυστραλία
Βασανιστήρια που θυμίζουν Άμπου Γκράιμπ σε κέντρο κράτησης ανηλίκων στην Αυστραλία Video grab

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν τα σκληρά βασανιστήρια, στα οποία υποβάλλονται ανήλικοι κρατούμενοι στην Αυστραλία, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες που μέχρι τώρα είχαν διαρρεύσει από φυλακές, όπως το Άμπου Γκράιμπ στο Ιράκ και το Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Οι σκληρές εικόνες των βίντεο που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC της Αυστραλίας, «ανάγκασαν» τον πρωθυπουργό της χώρας Μάλκομ Τέρνμπαλ να διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των ανήλικων κρατουμένων στο κέντρο κράτησης Don Dale, έξω από το Ντάργουιν.

Σε ένα από τα βίντεο φαίνονται τέσσερις ένστολοι να ακινητοποιούν νεαρό, δένοντάς του και τα χέρια από το σημείο των καρπών, στην καρέκλα όπου κάθεται γυμνός από τη μέση και πάνω, ενώ το κεφάλι του είναι καλυμμένο με αυτοσχέδια κουκούλα και στη συνέχεια τον εγκαταλείπουν στο άδειο δωμάτιο, για τουλάχιστον δύο ώρες, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Όμως αυτό δεν είναι το πιο σκληρό βασανιστήριο στο οποίο υποβάλλουν τους ανήλικους κρατούμενους οι υπάλληλοι στη συγκεκριμένη φυλακή.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κόβουν την ανάσα, καθώς παιδιά βασανίζονται με απίστευτη αγριότητα, σε περιστατικά που έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, αλλά και από κινητά των ίδιων των βασανιστών, στο διάστημα μεταξύ 2014-2015.

Από τις πλέον σκληρές εικόνες που μεταδόθηκαν είναι δύο περιστατικά με φρουρούς να εισβάλουν αιφνιδιαστικά στα κελιά της απομόνωσης και αφού πιάνουν από τον λαιμό τους ανήλικους που βρίσκονται μέσα σε αυτά, τους ακινητοποιούν και στη συνέχεια τους βγάζουν τα ρούχα με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο. Στη συνέχεια φαίνονται τα παιδιά, γυμνά, μόνα, τρομαγμένα, να κλαίνε μέσα στο άδειο δωμάτιο της απομόνωσης.

Σοκαριστική είναι και η περίπτωση παιδιού που έχει καταγραφεί να προκαλεί ζημιές στο διάδρομο του κέντρου κράτησης και στη συνέχεια να δέχεται δακρυγόνα από τους φρουρούς, που βιντεοσκοπούν γελώντας τα... κατορθώματά τους. Στο βίντεο ακούγεται ο ήχος από τους πολλαπλούς ψεκασμούς, αλλά και ο βήχας του ανήλικου κρατούμενου που ασφυκτιά από τα δακρυγόνα, ενώ οι δήμιοί του ακούγονται να γελούν.

Στη συνέχεια βγάζουν το παιδί στο προαύλιο, όπου το καταβρέχουν με νερό, ενώ αυτό ακούγεται να ουρλιάζει ότι πονάει το χέρι του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ