ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι απείλησαν να καταρρίψουν γαλλικό αεροπλάνο που περιπολούσε στη Μαύρη Θάλασσα

Οι Ρώσοι απείλησαν να καταρρίψουν γαλλικό αεροπλάνο που περιπολούσε στη Μαύρη Θάλασσα
Awacs (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Petros Karadjias

Γαλλικό αεροπλάνο που περιπολούσε στη Μαύρη Θάλασσα απείλησε να καταρρίψει η Ρωσία όπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνού στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

«Πριν από ένα μήνα ένα ρωσικό σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας απείλησε να καταρρίψει γαλλικό αεροπλάνο στη Μαύρη Θάλασσα ενώ βρισκόμασταν σε μια ελεύθερη διεθνή ζώνη όπου περιπολούσαμε», είπε ο Γάλλος υπουργός χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του γαλλικού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, επρόκειτο για ένα Awacs (Airborne Warning and Control System), που περιπολούσε και απειλήθηκε σαφώς κατά τη διάρκεια ασυρμάτου ανταλλαγής με ρωσική βάση.

Οι Ρώσοι είχαν καταρρίψει αμερικανικό drone

Πριν από ένα περίπου χρόνο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 αναχαίτισε και προσέκρουσε σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό drone παρακολούθησης MQ-9 «Reaper», προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα σε ένα περιστατικό που καταδικάστηκε ως «ανασφαλές» από τον στρατό των ΗΠΑ.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε με αυτό στις 7:03, τοπική ώρα (09:03 ώρα Ελλάδας). Αρκετές φορές πριν από την πρόσκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός των ΗΠΑ. Δεν έχει υπάρχει κανένα άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ