ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι: Φυσιολογικά τα αίτια αναφέρει το πιστοποιητικό θανάτου του

Ναβάλνι: Φυσιολογικά τα αίτια αναφέρει το πιστοποιητικό θανάτου του
Ο Αλεξέι Ναβάλνι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Σε φυσιολογικά αίτια αποδίδεται ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του.

Η Λουντμίλα Ναβάλναγια δήλωσε ότι ο νόμος απαιτεί από τους αξιωματούχους να παραδώσουν το σώμα του γιου της, αλλά δήλωσε ότι την «εκβιάζουν» καθώς αρνούνται να το πράξουν. Ισχυρίστηκε ότι οι αρχές έθεταν όρους για την ταφή του γιου της, συμπεριλαμβανομένου του τόπου, του χρόνου και του τρόπου ταφής του.

«Κοιτάζοντάς με στα μάτια, μου λένε ότι αν δεν συμφωνήσω σε μια μυστική κηδεία, θα κάνουν κάτι με το σώμα του γιου μου. Ο ανακριτής Βοροπάεφ μου είπε ανοιχτά: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας, το πτώμα αποσυντίθεται».

Αλλού, ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, ιδρυτής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulag.net, υποστήριξε στους Times ότι πιστεύει πως οι ρωσικές αρχές κράτησαν το σώμα του Ναβάλνι στο κρύο για ώρες πριν τον σκοτώσουν, ενδεχομένως με μια γροθιά στην καρδιά. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι πρώην κρατούμενοι από την περιοχή της Αρκτικής είχαν στο παρελθόν μιλήσει για τέτοιους θανάτους.

Ο ηλικίας 47 ετών Ναβάλνι πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής και η ομάδα και η οικογένειά του ισχυρίστηκαν ότι το Κρεμλίνο τον δολοφόνησε, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο απέρριψε με οργή.

Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, ο Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι οι ανακριτές δεν απείλησαν μόνο την Λουντμίλα Ναβάλναγια λέγοντάς της ότι «θα κάνουν κάτι με το σώμα του» αλλά και ότι θα στρέψουν εναντίον της «τα μέσα ενημέρωσης».

Στις 20 Φεβρουαρίου η μητέρα του Ναβάλνι είχε ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο να της παραδώσουν τη σορό του γιού της.

«Για πέμπτη μέρα δεν μπορώ να τον δω, δεν μου παραδίδουν τη σορό του και μάλιστα δεν μου λένε πού βρίσκεται. Απευθύνομαι σε σας Βλαντίμιρ Πούτιν, η λύση του ζητήματος εξαρτάται μόνο από εσάς. Δώστε επιτέλους τη δυνατότητα να δω τον γιό μου. Απαιτώ να μου παραδώσουν τη σορό του Αλεξέι ώστε να μπορέσω να τον κηδέψω ανθρώπινα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ