ΚΟΣΜΟΣ

Προσελήνωση αμερικανικού διαστημικού σκάφους - Η πρώτη τα τελευταία 50 έτη

Προσελήνωση αμερικανικού διαστημικού σκάφους - Η πρώτη τα τελευταία 50 έτη
Το «Odysseus» αναχωρεί από τη Γη για να προσεγγίσει τη Σελήνη Intuitive Machines vía AP

Το διαστημικό σκάφος «Odysseus», ή αλλιώς «Odie» και IM-1, έγινε την Πέμπτη (22/2) το πρώτο σκάφος αμερικανικής κατασκευής που κατάφερε να προσεγγίσει τη Σελήνη εδώ και 50 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Intuitive Machines» που κατασκεύασε το σκάφος, Steve Altemus, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην επιφάνεια και το μεταδίδουμε», όπως μετέδωσε το CNNi.

Το Odysseus συνιστά το πρώτο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατάφερε να προσγειωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης μετά την αποστολή «Apollo 17» του 1972.

Το διαστημόπλοιο ταξίδεψε, χωρίς πλήρωμα, διένυσε μια απόσταση εκατοντάδων χιλιάδων μιλίων από την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, προτού πραγματοποιήσει την τελική, πλην επικίνδυνη προσεδάφωσή του στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η αποστολή του Odysseus έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει το σεληνιακό περιβάλλον του νότιου πόλου της Σελήνης ενόψει του τρέχοντος σχεδίου της NASA να επιτρέψει μια αποστολή με πλήρωμα εκεί στα τέλη του 2026.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ