ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον νότο - Νέες συνομιλίες για εκεχειρία

Γάζα: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον νότο - Νέες συνομιλίες για εκεχειρία
AP Photo/Hatem Ali

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στη διάρκεια της νύχτας το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι απελπιστική. Την ίδια ώρα η ισραηλινή αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή (23/2) στο Παρίσι για νέες συνομιλίες με στόχο μια νέα εκεχειρία.

Αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο την πόλη Χαν Γιούνις και αυτή της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 110 άνθρωποι τη νύχτα σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα που πολιορκείται από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από τέσσερις μήνες από το ξέσπασμα του πολέμου που πυροδοτήθηκε από μια άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, απειλούνται από την πείνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Όλα τα στρώματα της παλαιστινιακής κοινωνίας υποφέρουν βαριά, φτάσαμε στο στάδιο της ακραίας φτώχειας και της πείνας, δεν έχουμε πλέον τα μέσα να αγοράσουμε τρόφιμα, ποτά ή οποιοδήποτε προϊόν από την αγορά», δήλωσε η 62χρονη Ζαρίφα Χάμαντ, μια γυναίκα που έχει εκτοπιστεί και ζει στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

AP Photo/Fatima Shbair

«Πηγαίνουμε για να γλιτώσουμε από το ένα μέρος στο άλλο, τα παιδιά πεθαίνουν από πείνα, οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν από πείνα, διαβήτη, αρτηριακή πίεση. Όποιο παιδί και να ρωτήσετε θα σας πει ‘πεινάω’», συνέχισε.

Καθώς υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ, η ανθρωπιστική βοήθεια, που εξακολουθεί να μην επαρκεί, εισέρχεται στη Γάζα κυρίως από τη Ράφα μέσω Αιγύπτου, αλλά η μεταφορά της προς τον βορρά έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη από τις καταστροφές και τις μάχες.

Προσπάθεια άρσης αδιεξόδου στις συνομιλίες

Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ισραηλινή αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο Νταβίντ Μπαρνέα, μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι ελπίζοντας σε μια «απεμπλοκή» των συνομιλιών για την επίτευξη νέας εκεχειρίας με τη Χαμάς, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Χθες Πέμπτη, ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκέρκ βρισκόταν στο Ισραήλ, έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου είχε επίσης μεταβεί αυτήν την εβδομάδα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Σχέδιο που συζητήθηκε στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου προέβλεπε παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες και απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απευθέρωση 35 ως 40 ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Γύρω στους 250 ανθρώπους είχαν απαχθεί και οδηγηθεί στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς που διείσδυσαν από τη Λωρίδα της Γάζας επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και για περίπου 30 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί, μετά την απελευθέρωση 105 ομήρων με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε εκεχειρία που επετεύχθη στα τέλη Νοεμβρίου .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ