ΚΟΣΜΟΣ

Πλύμουθ: Εκκενώθηκε η μισή πόλη για την απομάκρυνση βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Πλύμουθ: Εκκενώθηκε η μισή πόλη για την απομάκρυνση βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Alberto Pezzali

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε  την Παρασκευή (23/2) στο Πλύμουθ της Αγγλίας για την μεταφορά βόμβας 500 κιλών από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε σε σπίτι κατά τη διάρκεια εργασιών.  

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά την ανεύρεση βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Πλίμουθ που δεν είχε εκραγεί. Η γερμανική βόμβα πρόκειται να μεταφερθεί με στρατιωτική φάλαγγα στη συνέχεια να πυροδοτηθεί στη θάλασσα.

Οι κάτοικοι που διαμένουν σε απόσταση 300 μέτρων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου να γίνει εκκένωση μία από τις μεγαλύτερες σε καιρό ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Οι σιδηροδρομικές, ακτοπλοϊκές και λεωφορειακές συγκοινωνίες θα σταματήσουν καθώς η βόμβα μεταφέρεται.

Η περιοχή βομβαρδίστηκε έντονα κατά τη διάρκεια του πολέμου σε μια προσπάθεια να καταστραφούν οι κοντινές ναυτικές εγκαταστάσεις.

«Η μεταφορά το πιο επικίνδυνο κομμάτι»

Ένας πρώην πυροτεχνουργός λέει ότι η μετακίνηση της βόμβας που δεν έχει εκραγεί είναι «το πιο επικίνδυνο κομμάτι».
Ο Άντι Άμποτ λέει στο Sky News ότι ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι η βόμβα παρέμεινε στο σημείο που προσγειώθηκε για δεκαετίες.
«Μπορεί να έχει χτυπηθεί με ένα φτυάρι στην κορυφή της, αλλά η πραγματική μετακίνησή της είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι», είπε χαρακτηριστικά.


Οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τον κίνδυνο κατά τη μετακίνησή του, τοποθετώντας γύρω του άμμο ή σακούλες με νερό, αποκάλυψε.
Η βόμβα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έπεσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι σήμερα.
Κανονικά, ο ασφαλέστερος τρόπος για την απόρριψή της θα ήταν να πυροδοτηθεί «επί τόπου», προσθέτει, αλλά σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση αυτό θα προκαλούσε «μεγάλη ζημιά».