ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν προς Ερντογάν: Σου έχουμε δώσει 740 εκατ. ευρώ

Κομισιόν προς Ερντογάν: Σου έχουμε δώσει 740 εκατ. ευρώ
REUTERS/Francois Lenoir

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί τις οικονομικές δεσμεύσεις της για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει λάβει καμία υποστήριξη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάθε υπαινιγμός για το αντίθετο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», απάντησε o εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος ρωτήθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ARD, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο θέμα της οικονομικής βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες.

Υποστηρίζοντας πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν είναι ειλικρινείς» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ, μόνο «ένα με δύο δισεκατομμύρια» έχουν καταβληθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο Μαργαρίτης Σχοινάς, περίπου 740 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ η Επιτροπή ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα συμπληρωματικό ειδικό μέτρο για τη χορήγηση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Από τα 740 εκατομμύρια, 105 έχουν ήδη δαπανηθεί. Το ποσό αυτό φθάνει τα 2,15 δισεκατομμύρια» για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και διευκρίνισε:

Οι πόροι της ΕΕ προορίζονται για τους πρόσφυγες και όχι για την τουρκική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ