ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Φρίκη δίχως τέλος - «σε πόλεμο η χώρα» λέει ο Ολάντ

Γαλλία: Φρίκη δίχως τέλος - «σε πόλεμο η χώρα» λέει ο Ολάντ
REUTERS/Boris Maslard

Εκκλησία ενορίας Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, Νορμανδία: Η νέα επίθεση, στο όνομα του ISIS, με θύμα έναν καθολικό ιερέα και σοβαρά τραυματισμένο ακόμη ένα άτομο συγκλονίζει εκ νέου τη Γαλλία, η οποία δεν έχει προλάβει να συνέλθει από το μακελειό με τους 84 νεκρούς στη Νίκαια.

 

«Ουδέποτε υπήρξε μεγαλύτερη η απειλή από το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Ευρώπη», είπε ο Ολάντ και προσέθεσε ότι «η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νικήσει την τρομοκρατία».

640x640 3

REUTERS/Pascal Rossignol

Φωνάζοντας ο ‘Αλλάχ είναι Μεγάλος’, δύο άνδρες οπλισμένοι με μαχαίρια εισέβαλαν, την ώρα της πρωινής λειτουργίας, στο ναό από πλαϊνή είσοδο. Έπιασαν ομήρους πέντε, ανάμεσά τους και τον 84χρονο πάστορα, Ζακ Εμέλ.

Λίγο αργότερα θα του έκοβαν το λαιμό πριν, τελικώς, πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από πυρά αστυνομικών. Σε σχέση με την υπόθεση ένα άτομο έχει συλληφθεί και ανακρίνεται.

640x640

Reuters/Courtesy of Parish of Saint-Etienne

Μέσω του πρακτορείου του, Amaq, o ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας πως οι δύο δράστες ήταν «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους».

«H Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ, και κάλεσε τους συμπολίτες του, ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την απειλή, διότι -όπως είπε- μπορεί «οι καθολικοί να επλήγησαν», όμως η επίθεση αφορά τη χώρα στο σύνολό της.

640x640 1

REUTERS/Boris Maslard

Τις τελευταίες εβδομάδες, Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται στο στόχαστρο των λεγόμενων «μοναχικών λύκων» της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Μόλις 48 ώρες πριν από το χτύπημα στην εκκλησία της Νορμανδίας, ένας 27χρονος σύρος μετανάστης, βομβιστής-αυτοκτονίας, σκόρπιζε τον πανικό στο Άνσμπαχ, κοντά στη Νυρεμβέργη, όταν πυροδοτούσε τα εκρηκτικά που είχε κρυμμένα στο σακίδιο του στην είσοδο υπαίθριου συναυλιακού χώρου. Τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν.

640x640 2

Reuters/News5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ