ΚΟΣΜΟΣ

Το προφίλ του Ιάπωνα σφαγέα

Το προφίλ του Ιάπωνα σφαγέα
Kyodo/via REUTERS

Διπλή προσωπικότητα φαίνεται ότι είχε ο 26χρονος Ιάπωνας που μπήκε στο κέντρο για άτομα με νοητική στέρηση στο οποίο εργαζόταν και σκότωσε, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, 19 άτομα.

Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως έναν «ευγενικό και εξωστρεφή νεαρό» ωστόσο μηνύματά του στο twitter και μία επιστολή που είχε αποστείλει στη βουλή αποδεικνύουν τη διαταραγμένη προσωπικότητά του.

«Μπορώ να σκοτώσω 470 ανάπηρους ανθρώπους»

Ο 26χρονος Σατόσι Ουεμάτσου εργαζόταν στο κέντρο που διέπραξε τη χειρότερη ομαδική δολοφονία εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Η συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες είχε αλλάξει και έτσι οι υπεύθυνοι τον ενθάρρυναν να παραιτηθεί εθελοντικά.

Λίγες μέρες πριν υποβάλει την παραίτησή του έστειλε μία επιστολή που σοκάρει στον πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιαπωνίας. Μία επιστολή στην οποία περιέγραφε το αδιανόητο σχέδιό του.

«Μπορώ να σκοτώσω 470 ανάπηρους ανθρώπους. Κατανοώ πλήρως ότι πρόκειται για μία δήλωση που αψηφά την κοινή λογικά. Ωστόσο, δεν μπορούσα να παραμείνω άπρακτος ενώ σκεφτόμουν την εξαντλημένη έκφραση στα πρόσωπα των φροντιστών τους, την αλλοφροσύνη στα μάτια του προσωπικού που εργάζεται στις εγκαταστάσεις και, για το συμφέρον της Ιαπωνίας και του κόσμου, κινητοποιήθηκα για να αναλάβω σήμερα δράση. Ο στόχος μου είναι ένας κόσμος στον οποίο όσοι πάσχουν από σοβαρές αναπηρίες θα μπορούν να υποβάλλονται σε ευθανασία, με τη συναίνεση των κηδεμόνων τους, εάν δεν είναι σε θέση να ζήσουν στο σπίτι και να είναι ενεργοί στην κοινωνία».

Στις επιστολές του ο Ουεμάτσου υποσχόταν ότι οι εκτελέσεις των ασθενών θα είναι γρήγορες, ότι δεν θα πειράξει το προσωπικό και ότι ελπίζει ότι θα κριθεί αθώος γιατί θα του αναγνωριστεί ότι έχει το... ακαταλόγιστο.

Μιλώντας σε αστυνομικούς είχε πει επίσης ότι θα σκότωνε πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες αν η κυβέρνηση ενέκρινε τη δράση του αυτή.

Μετά από αυτές τις επιστολές κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι θα έβλαπτε πολλούς ανθρώπους. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση μαριχουάνας και ότι έπασχε από παράνοια.

Λίγες μέρες αργότερα, μόλις 12, οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή του είχε βελτιωθεί τόσο που μπορούσαν να του δώσουν εξιτήριο. Μία απόφαση που έμελλε να οδηγήσει σε μακελειό.

«Δεν ξέραμε το σκοτάδι της καρδιάς του»

Κανένας από τους γνωστούς του δεν είχε αντιληφθεί τα παράλογα και παρανοϊκά σχέδια του 26χρονου.

Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως έναν «ευγενικό και εξωστρεφή νεαρό ο οποίος είχε εμμονή με τους ανθρώπους που φρόντιζε» στο κέντρο Τσουκούι Γιαμαγιούρι-Εν της πόλης Σαγκαμιχάρα.

Ο Ακιχίρο Χασεγκάβα, γείτονάς του επί οκτώ χρόνια, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν είχε παρατηρήσει κάτι παράξενο στη συμπεριφορά του.

«Πάντα με χαιρετούσε χαμογελαστός. Η συμπεριφορά του ήταν πολύ καλή και ήταν πολύ ευγενικός. Ένας πραγματικά ωραίος νεαρός» είπε ο 73χρονος και πρόσθεσε:

«Δεν αντιλήφθηκα κάτι γιατί δεν υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια. Ίσως τα βιώματά του από τον χώρο εργασίας του τον επηρέασαν αρνητικά. Δεν ξέραμε το σκοτάδι της καρδιάς του».

Οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό έναν λογαριασμό στο twitter τον οποίο, σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιούσε ο 26χρονος. Ο λογαριασμός δείχνει έναν νεαρό όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Του άρεσε η διασκέδαση, το καραόκε, τα beach πάρτι. Ήταν λάτρης ενός παιχνιδιού με θεωρίες συνωμοσίας και προσπαθούσε να κόψει το κάπνισμα.

«Είμαι πανευτυχής» έγραφε στο twitter αναρτώντας φωτογραφίες από τη γαμήλια δεξίωση ενός φίλου του.

Τα παραπάνω δεν δείχνουν μία διαταραγμένη προσωπικότητα ή έναν νέο που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και θα μπορούσε να διαπράξει αυτό το φρικτό έγκλημα. Όμως δυστυχώς ο 26χρονος έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του και έκοψε το νήμα της ζωής 19 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ