ΚΟΣΜΟΣ

Ψυχολόγοι σκιαγραφούν στο CNN Greece την προσωπικότητα των εκτελεστών του ISIS

Ψυχολόγοι σκιαγραφούν στο CNN Greece την προσωπικότητα των εκτελεστών του ISIS
Eurokinissi

Για τους πολεμιστές του ISIS το μαχαίρι δεν είναι απλά ένα φονικό όπλο. Είναι θεία δίκη, είναι η τιμωρία προς τους άπιστους που μάχονται το Ισλάμ.

Ο θάνατος από μαχαίρι είναι αργός και βασανιστικός. Το θύμα υποφέρει, έτσι ο θύτης παίρνει από αυτό την μέγιστη ικανοποίηση -σύμφωνα με τους ειδικούς- καθώς η προσωπικότητα του έχει σαδιστικά στοιχεία. Ταυτόχρονα το πλήθος από την μια άκρη του πλανήτη ως την άλλη τρομοκρατείται. Ο στόχος έχει επιτευχθεί.

Όπως λέει η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη στο CNN Greece οι εγκέφαλοι τέτοιου είδους επιθέσεων έχουν ως πρώτο στόχο να διασπείρουν τον πανικό και τον φόβο με ακραίες και βίαιες πράξεις γι αυτό διαλέγουν εκτελεστές που ανήκουν στην κατηγορία της ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, δηλαδή άτομα που παίρνουν ικανοποίηση από τον πόνο, που δεν βλέπουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι εκτελεστές του ISIS με αυτή την ψυχοσύνθεση αδυνατούν να μπουν στην θέση του θύματος, προχωρούν π.χ. στον αποκεφαλισμό χωρίς ενοχές. Δεν μετανιώνουν. Εκείνη την στιγμή σημασία έχει να ικανοποιηθεί το εγώ τους.

Στο μυαλό των μαχητών του ISIS οι ευθύνες των πράξεων τους δεν ανήκουν σε αυτούς. Ανήκουν πάντα στους άλλους. Τα θύματα τους είναι κάτι σαν «αντικείμενα», το μέσο για να περάσουν το μήνυμα που θέλουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ