ΚΟΣΜΟΣ

Στο ουγγρικό κοινοβούλιο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Πως άνοιξε ο δρόμος για το πράσινο φως

Στο ουγγρικό κοινοβούλιο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Πως άνοιξε ο δρόμος για το πράσινο φως
Το ουγγρικό κοινοβούλιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Denes Erdos

Στραμμένα στην Ουγγαρία είναι σήμερα (26/2) τα βλέμματα  καθώς το κοινοβούλιο συνέρχεται για να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ψηφοφορία του ουγγρικού κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια, έρχεται στον απόηχο της επίσκεψης του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την περασμένη Παρασκευή (23/2).

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα όπλα, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό μηνών καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της αλλαγής πολιτικής ασφάλειας της Σουηδίας.

Η Στοκχόλμη αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της ουδετερότητας για μεγαλύτερη ασφάλεια στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Με τη Σουηδία να ακολουθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και να γίνεται το 32ο μέλος του, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά επιτύχει αυτό ακριβώς που επεδίωκε να αποτρέψει όταν ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία - μια επέκταση της συμμαχίας - όπως δήλωσαν οι δυτικοί ηγέτες.

Ενώ η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ πέρυσι, η Σουηδία έμεινε σε αναμονή καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι άλλα μέλη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προέβαλαν αντιρρήσεις.
Η Τουρκία αρνήθηκε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας απαιτώντας αυστηρότερη δράση κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που, όπως είπε, είχαν εγκατασταθεί στη Σουηδία.

Οι αλλαγές που οδήγησαν στο πράσινο φως

Από την πλευρά της η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της και χαλάρωσε τους κανόνες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων για να καθησυχάσει την Τουρκία. Επιπλέον ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε επίσης την επικύρωση με την έγκριση από τις ΗΠΑ των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με την Άγκυρα να αναμένει τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ουγγαρία αποφάσισε να βάλει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδία στον ΝΑΤΟ δεν ήταν προφανής με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να αντιμετωπίζει πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να συμμορφωθεί.
Η προσχώρηση της Σουηδίας, η οποία δεν έχει πολεμήσει από το 1814, και της Φινλανδίας είναι η σημαντικότερη επέκταση της συμμαχίας από την διεύρυνσή της στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990.

Η ένταξή της πρόκειται να απλοποιήσει τον αμυντικό σχεδιασμό και τη συνεργασία στη βόρεια πλευρά του ΝΑΤΟ. Επίσης φέρνει στησυμμαχία πόρους όπως υποβρύχια αιχμής προσαρμοσμένα στις συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας και έναν σημαντικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ