ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπεται το Λαϊκό Κόμμα

Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπεται το Λαϊκό Κόμμα
REUTERS/Albert Gea

Σε δίκη θα παραπεμφθεί το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, για την καταστροφή δύο φορητών υπολογιστών που χρησιμοποιούσε ένας πρώην ταμίας του, ο οποίος ήδη δικάζεται για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των "μαύρων" κομματικών ταμείων.

Το Λαϊκό Κόμμα προσάγεται σε δίκη ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως και η νέα ταμίας του κόμματος Κάρμεν Ναβάρο, με την κατηγορία της απόπειρας παρακώλυσης της δικαιοσύνης με την καταστροφή δύο laptop στους σκληρούς δίσκους που πιθανόν περιείχαν σημαντικά στοιχεία.

Ήδη δικάζονται έξι μέλη του Λαϊκού Κόμματος, περιλαμβανομένου του πρώην ταμία του, Λουίς Μπάρθενας, για σύσταση και συμμορία, πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη χρήση επιρροής και φορολογικά αδικήματα.

Ο Μπάρθενας έχει παραδεχθεί πως οι δύο υπολογιστές που αναφέρονται στη δικαστική απόφαση με την οποία το Λαϊκό Κόμμα και η Ναβάρο προσάγονται σε δίκη ανήκαν στον ίδιο όταν ήταν ταμίας του κόμματος.

Εκπρόσωπος του κόμματος της ισπανικής δεξιάς απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση. Το κόμμα απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προσπάθησε να αποκαθάρει την εικόνα του κόμματος, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων.

Η αγανάκτηση των πολιτών για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενεπλάκησαν τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην ανάδειξη νέων κομμάτων και στο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Παρά παρά τη σκιά των υποθέσεων διαφθοράς που σήμαναν την απώλεια 2,5 εκατ. ψήφων στις τοπικές και τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, το PP του Ραχόι αύξησε κατά 13 τις έδρες του στις νέες, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Καθώς όμως δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 εδρών επί του συνόλου των 350 στην κάτω Βουλή, ο Μαριάνο Ραχόι διεξάγει διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, υπάλληλοι του PP έσβησαν και κατέστρεψαν τους σκληρούς δίσκους των δύο λάπτοπ, αφού απαγορεύθηκε στον Μπάρθενας η είσοδος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη στις αρχές του 2013.

Πέραν του κόμματος και της Ναβάρο, ενώπιον της δικαιοσύνης προσάγονται ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του PP Αλμπέρτο Ντουράν και ο πληροφορικός Χοσέ Μανουέλ Μορένο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ