ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Υγιής και ικανός να εκτελεί τα καθήκοντά του» - Δεν υπεβλήθη σε γνωστικό τεστ

Μπάιντεν: «Υγιής και ικανός να εκτελεί τα καθήκοντά του» - Δεν υπεβλήθη σε γνωστικό τεστ
O Τζο Μπάιντεν AP Photo/Evan Vucci

Υγιής, δραστήριος και ακμαίος είναι το Τζο Μπάιντεν και ικανός να εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά του» στην προεδρία των ΗΠΑ, αναφέρει στη γνωμάτευσή του ο αρχίατρος του Λευκού Οίκου, ο Κέβιν Ο’ Κόνορ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο ο Μπάιντεν δεν υποβλήθηκε σε γνωστική εξέταση με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι γιατροί του διαπίστωσαν ότι δεν χρειάζεται.

«Περνάει κάθε μέρα ένα γνωστικό τεστ», δήλωσε η χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις προκλήσεις της δουλειάς, η οποία, όπως είπε, είναι πιο αυστηρή από ό,τι θα μπορούσε να είναι ένα 15λεπτο γνωστικό τεστ.

Ο 81χρονος Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, υποβλήθηκε την Τετάρτη (28/2) στο ετήσιο προγραμματισμένο τσεκ-απ του, σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μέριλαντ, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις οποίες φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήρθε σε μία χρονική στιγμή που ο Μπάιντεν δέχεται αμφισβήτηση για την νοητική ικανότητα καθώς το τελευταίο διάστημα έχει υποπέσει σε πολλές γκάφες.

Αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του σε μια βραδινή κωμική εκπομπή, ο Μπάιντεν να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του, κυρίως συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρώην πρόεδρο και πιθανό αντίπαλό του στην επανεκλογή, ο οποίος είναι 77 ετών. «Πρέπει να ρίξετε μια ματιά στον άλλον. Είναι περίπου όσο είμαι κι εγώ», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι πόσο παλιές είναι οι ιδέες σου».

Στη σύνοψη της ιατρικής εξέτασης του Μπάιντεν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Ο'Κόνορ ανέφερε λεπτομερώς πώς ο πρόεδρος υπέφερε από δύσκαμπτο βάδισμα, υπνική άπνοια, κάποια περιφερική νευροπάθεια και είχε χρειαστεί μια απονεύρωση και μια χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του δέρματος που δεν απαιτούσε περαιτέρω

ΔΗΜΟΦΙΛΗ