ΚΟΣΜΟΣ

Boeing: Η FAA της δίνει 90 μέρες για να αντιμετωπίσει τα κατασκευαστικά λάθη στα αεροσκάφη της

Boeing: Η FAA της δίνει 90 μέρες για να αντιμετωπίσει τα κατασκευαστικά λάθη στα αεροσκάφη της
Αεροπλάνο της Boeing (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) NTSB via AP

Διορία 90 ημερών δίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  (FAA) των ΗΠΑ στην Boeing προκειμένου να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση «συστημικών ζητημάτων ελέγχου ποιότητας» 

Ο επικεφαλής της FAA απαίτησε το σχέδιο σε μια δήλωση που επέκρινε την αεροπορική εταιρεία την Τετάρτη (28/2) μετά από μια ολοήμερη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ντέιβ Καλχούν την Τρίτη (27/2).

Η Boeing πρέπει να δεσμευτεί για πραγματικές και βαθιές βελτιώσεις, δήλωσε ο διοικητής της FAA Μάικ Γουίτακερ. «Η πραγματοποίηση θεμελιωδών αλλαγών θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια από την ηγεσία της Boeing, και θα τους κρατήσουμε υπόλογους σε κάθε βήμα της διαδρομής».

Η δήλωση έγινε στον απόηχο του περιστατικού με την Alaska Airlines που πυροδότησε κύμα ανησυχίας για την ασφάλεια των αεροσκαφών της εταιρίας.

Τι απαντά η Boeing

Από την πλευρά του ο Καλχούν ανέφερε ότι η διευθυντική ομάδα της Boeing ήταν «απόλυτα αφοσιωμένη» στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της FAA και στην ανάπτυξη του σχεδίου.
Η Boeing προσπάθησε να εξηγήσει και να ενισχύσει τις διαδικασίες ασφαλείας μετά την αποκόλληση ενός πάνελ πόρτας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης στις 5 Ιανουαρίου σε ένα ολοκαίνουργιο αεροσκάφος της Alaska Airlines 737 MAX 9, αναγκάζοντας τους πιλότους να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση, ενώ οι επιβάτες ήταν εκτεθειμένοι σε μια τεράστια τρύπα 16.000 πόδια πάνω από το έδαφος.

Γιατί παρενέβη το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το Bloomberg News μετέδωσε την Τετάρτη (28/2) ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει προσεκτικά την έκρηξη του MAX 9 της Alaska Airlines για να διαπιστώσει αν εμπίπτει στη συμφωνία αναστολής δίωξης του 2021 για δύο μοιραίες συντριβές 737 MAX 8 το 2018 και το 2019, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 346 άνθρωποι.
Εάν οι εισαγγελείς διαπιστώσουν ότι η έκρηξη του MAX 9 αποτελεί παραβίαση της εν λόγω συμφωνίας, η Boeing θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική ευθύνη, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο άγνωστη πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ