ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις δημοσιογράφων

Τουρκία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις δημοσιογράφων

Η Τουρκία συνεχίζει το πογκρόμ κατά δημοσιογράφων με άλλα 47 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σήμερα Τετάρτη, στο πλαίσιο «εκκαθάρισης» των υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος.

«Οι σημερινές συλλήψεις έχουν κάνουν με στελέχη και αρθρογράφους της (κλειστής πλέον) εφημερίδας Ζαμάν, την ναυαρχίδα των Μέσων του Γκιουλέν», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Οι εισαγγελείς δεν ενδιαφέρονται για αυτά που έγραφαν ή έλεγαν μεμονωμένοι αρθρογράφοι. Σε αυτό το σημείο, το σκεπτικό είναι ότι σημαντικά μέλη του προσωπικού της Ζαμάν ενδέχεται να είχαν άμεση πληροφόρηση για το δίκτυο του Γκιουλέν και αυτό θα προσφέρει πολλά στην έρευνα».

Οι επικριτές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί το γεγονός της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15-16 Ιουλίου ως πρόσχημα για την ολοκληρωτική επικράτησή του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Οι κινήσεις του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν προκαλέσει την κριτική και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την Ζαμάν τον περασμένο Μάρτιο, λόγω υποψιών για στήριξη του Γκιουλέν ωστόσο μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος οι διώξεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής της Τουρκία έχουν αυξηθεί ραγδαία, με περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς, δικαστές, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους να απολύονται, να απομακρύνονται και να ερευνώνται από τις Αρχές.

Ο 75χρονος Γκουλέν αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στο πραξικόπημα που στοίχισε τη ζωή σε 246 ανθρώπους.

Η σημερινή λίστα των δημοσιογράφων που πρόκειται να συλληφθούν περιλαμβάνει αρκετούς γνωστούς για την ακτιβιστική τους δράση ενώ είναι ξεκάθαρο πως δεν συμμερίζονται της απόψεις του Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ