ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο έχει αλλάξει το ύψος του κόσμου μέσα σε 100 χρόνια

Πόσο έχει αλλάξει το ύψος του κόσμου μέσα σε 100 χρόνια
Ο χάρτης δείχνει τη διανομή του ύψους παγκόσμια.

Τρώμε καλύτερα, ψηλώνουμε περισσότερο. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος έρευνας που δημοσιεύεται σχετικά με το ύψος των ανθρώπων τα τελευταία 100 χρόνια. Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι ο άνθρωπος του 2000 είνα ψηλότερος από τους προγόνους του, καθώς έχει καλύτερη διατροφή και συνεπώς καλύτερη υγεία.

Η έρευνα -που δημοσιεύεται στο περιοδικό Elife - δείχνει πως στην κεντρική και νότια Ευρώπη, όπως και στην Ανατολική Ασία, οι άνθρωποι έχουν κερδίσει ύψος τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία υπήρχε μικρή αύξηση. Αντίθετα, σε μερικές χώρες υπήρξε μείωση στο ύψος.

Οι πιο ψηλοί άνδρες του κόσμου είναι οι Ολλανδοί (182,5 εκ κατά μέσο όρο) και οι πιο ψηλές γυναίκες είναι οι Λετονές (170 εκ).

Από την άλλη οι πιο κοντοί άνδρες είναι από το Τιμόρ – Λέστε (160 εκ) και οι γυναίκες από τη Γουατεμάλα (149 εκ).

Την έρευνα διεξήγε ένα δίκτυο επιστημόνων υγείας (NCD-RisC) που συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από περίπου 1500 παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για να προσδιορίσουν τα ύψη των ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1896 και 1996.

Το ύψος έχει τα πλεονεκτήματά του.

Το ύψος σχετίζεται με καλύτερη υγεία όπως μακροζωία, μικρότερες πιθανότητες να εμφανιστούν καρδιακά ή κυκλοφορικά προβλήματα. Επίσης οι ψηλές γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Από την άλλη, οι ερευνητές σημειώνουν πως το μεγαλύτερο ύψος σχετίζεται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του παχέως όπως εντέρου, στήθους και ωοθηκών.

Πώς το ύψος δείχνει κοινωνικές ανισότητες.

Οι έρευνες καταδεικνύουν πως οι ψηλότεροι άνθρωποι λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση και μελλοντικά έχουν μεγαλύτερο εισόδημα.

Παρόλο που κυρίως σχετίζεται με τα γονίδια, το ύψος εξαρτάται και από εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα: «Η διατροφή και οι μολύνσεις κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες του ύψους κατά την ενηλικίωση».

Μία απλή μέτρηση μπορεί να αποκαλύψει διάφορες πληροφορίες.

Ενώ οι Νοτιοκορεάτισες που είχαν γεννηθεί το 1896 ήταν η τρίτη πιο «κοντή» χώρα, (142 εκ), εκατό χρόνια μετά, οι γυναίκες της Νότιας Κορέας που γεννήθηκαν το 1996 είναι πια 162 εκατοστά. Αυτό καταδεικνύει την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας και της γειτονικής χώρας Κίνας, που επίσης απέκτησε μεγαλύτερο ύψος.

«Αντίθετα με την εντυπωσιακή αύξηση της Ανατολικής Ασίας, στην Νότια Ασία φαίνεται να έχει σταματήσει και στην Αφρική να έχει αντιστραφεί» καταγράφεται στην έρευνα. «Προηγούμενες μελέτες κατέγραψαν μία αύξηση στην υπανάπτυξη των παιδιών της Υποσαχάριας Αφρικής η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90.»

Χώρες όπως η Νιγηρία, η Ρουάντα και η Σιέρρα Λεόνε είδαν το μέσο όρο του ύψους των κατοίκων τους να μειώνεται σε όσους γεννήθηκαν μετά τις αρχές του ’60.

Οι χώρες με τους πιο ψηλούς άνδρες

  1. Ολλανδία
  2. Βέλγιο
  3. Εσθονία
  4. Λετονία
  5. Δανία

Οι χώρες με τις πιο ψηλές γυναίκες

  1. Λετονία
  2. Ολλανδία
  3. Εσθονία
  4. Τσεχία
  5. Σερβία

Οι χώρες με τους πιο κοντούς άνδρες

  1. Τίμορ - Λέστε
  2. Υεμένη
  3. Λάος
  4. Μαδαγασκάρη
  5. Μαλάουι

Οι χώρες με τις πιο κοντές γυναίκες

  1. Γουατεμάλα
  2. Φιλιππίνες
  3. Μπαγκλαντές
  4. Νεπάλ
  5. Τίμορ - Λέστε

How humans have changed in height in the last 100 years

ΔΗΜΟΦΙΛΗ