ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση σοκ η Γαλλία - Συνάντηση Ολάντ με θρησκευτικούς ηγέτες

Σε κατάσταση σοκ η Γαλλία - Συνάντηση Ολάντ με θρησκευτικούς ηγέτες
REUTERS/Pascal Rossignol

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Γαλλίας συναντήθηκαν σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μια ημέρα μετά την φρικιαστική εκτέλεση ενός ιερέα σε Καθολικό ναό από δυο εξτρεμιστές.

Μετά την συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες ο Ολάντ συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και συμβούλιο ασφαλείας.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες (Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι) τόνισαν την ανάγκη οι πιστοί να διώξουν το μίσος από τις καρδιές τους και να μην εμπλακούν σε αυτόν τον «πόλεμο» στον οποίο επιδιώκει να τους σύρει το Ισλαμικό Κράτος.

Την Τρίτη, οι δράστες κράτησαν ομήρους σε εκκλησία στο Σαιντ Ετιέν Ντου Ρουβρέ στην Νορμανδία, πέντε ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας. Μετά τον σφαγιασμό του ιερέα και οι δύο δράστες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας έξω από την εκκλησία.

Ο Γάλλος εισαγγελέας έδωσε τα στοιχεία του ενός δράστη στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον 19χρονο Αντέλ Κερμίς, ο οποίος είχε μεγαλώσει στην πόλη της Νορμανδίας και είχε επιχειρήσει να ταξιδέψει στην Συρία δύο φορές την περασμένη χρονιά χρησιμοποιώντας έγγραφα μελών της οικογένειάς του. Ο Κερμίς συνελήφθη εκτός Γαλλίας, απελάθηκε πίσω στην Γαλλία ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία.

Η ταυτότητα του δεύτερου δράστη δεν έγινε γνωστή. Η αστυνομία «χτενίζοντας» την περιοχή, συνέλαβε έναν 16χρονο ο οποίος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα είναι ο μικρότερος αδελφός ενός νεαρού που είχε ταξιδέψει στη Συρία και είχε στην κατοχή του την ταυτότητα του Κερμίς.

Η τοπική κοινωνία, συγκλονισμένη από την επίθεση και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Γάλλου προέδρου για ενότητα, τοποθέτησε κεριά και λουλούδια μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.

Η Λεπέν θα πάει στρατό

Την ίδια ώρα, προωθώντας την ακροδεξιά της ατζέντα, η Μαριόν Λεπέν ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα καταταχθεί στον γαλλικό εφεδρικό στρατό μετά τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος από ισλαμιστές.

Η Λεπέν εξαπέλυσε επίθεση κατά του «αναποτελεσματικού» στρατού και δημοσίευσε στο Twitter ότι λόγω της απειλής που αντιμετωπίζει η Γαλλία, αποφάσισε να καταταγεί στον εφεδρικό στρατό.

Η Λεπέν, εγγονή του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν, την Κυριακή δήλωσε, «Ή θα σκοτώσουμε τον ισλαμισμό ή ο ισλαμισμός θα μας σκοτώνει ξανά και ξανά», ενώ πρόσθεσε, «Είστε μααζί μας και κατά του ισλαμισμού είτε είστε εναντίον μας και υπέρ του ισλαμισμού. Αυτοί που επιλέγουν τον υπάρχον καθεστώς είναι συνένοχοι των εχθρών μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ