ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Στην κήρυξη εκεχειρίας εγκαίρως για το Ραμαζάνι ελπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή

Γάζα: Στην κήρυξη εκεχειρίας εγκαίρως για το Ραμαζάνι ελπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Παλαιστινιακή Αρχή ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για ανακωχή στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας εγκαίρως για το Ραμαζάνι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρίαντ αλ Μάλικι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια διπλωματικού φόρουμ που διεξάγεται στην Αντάλια της Τουρκίας ο αλ Μάλικι επεσήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «η μοναδική νόμιμη αρχή» που μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί περιορισμένες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όμως έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007.

Το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται μέσω τρίτων ενδεχόμενη ανακωχή στη Γάζα με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις πριν την έναρξη του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους, το οποίο φέτος ξεκινά στις 10 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 02/03 νέο απολογισμό 30.320 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες 24 ώρες ακόμη 92 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 156 τραυματίστηκαν ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τραυματιών σε 71.533, πρόσθεσε το υπουργείο.

2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από πείνα στη Γάζα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται στη Γάζα έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της προσφυγής που άσκησε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αφήνει να πεθάνουν από την πείνα οι 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, θέτοντάς τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι πριν από τη δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του HRW για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ