ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προχώρησαν στις πρώτες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

ΗΠΑ: Προχώρησαν στις πρώτες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ρίψη από τους Γάλλους στην Γάζα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Etat Major des Armees via AP

Ξεκίνησαν τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα οι Αμερικανοί στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 66 παλέτες με 38.000 χιλιάδες γεύματα. 

Την κίνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι αξιωματούχοι, μίλησαν ανώνυμα, δηλώνοντας ότι οι ρίψεις των φορτίων της ανθρωπιστικής βοήθειας έγιναν από τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130.

Ήδη Αίγυπτος, Γαλλία, Ιορδανία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνουν ρίψεις.

Αυτά τα έθνη χρησιμοποιούν ρίψεις από αέρος για να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης τον Οκτώβριο.

Οι ομάδες βοήθειας δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκίνητους ελέγχους στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, που επιτρέπει την είσοδο μόνο μιας μικρής ποσότητας βοήθειας.

Το Ισραήλ λέει ότι οι επιθεωρήσεις είναι απαραίτητες για λόγους ασφαλείας.

Η πραγματικότητα είναι οι ρίψεις από αέρος είναι η έσχατη λύση. Είναι αναποτελεσματικές, ανακριβείς, ακριβές και επικίνδυνες. Επιλέγονται μόνο όταν τα πράγματα είναι πραγματικά απελπιστικά.

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν είναι αξιοσημείωτη και για ένα ακόμη λόγο επειδή η Αμερική ρίχνει βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός πολέμου που διεξάγεται με αμερικανικά όπλα από έναν από τους στενότερους συμμάχους της. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διευθύνει το Ισραήλ και τον οποίο επέτρεψε η Αμερική.

Το Ισραήλ έχει σχεδόν απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ ελέγχει τη βοήθεια που φτάνει στη Γάζα. Έρχεται μέσω μόλις δύο διαβάσεων στο νότο και σε ποσότητες που, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής και τον ΟΗΕ, είναι εντελώς ανεπαρκείς.

Το πέρασμα Ερέζ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας είναι κλειστό.

Και όμως, ο στρατός του Ισραήλ, με τις δικές του προμήθειες, μπαινοβγαίνει καθημερινά στη Γάζα από πολλά περάσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ