ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ με τέσσερις μονάδες έναντι του Μπάιντεν

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ με τέσσερις μονάδες έναντι του Μπάιντεν
Ο Τραμπ βγήκε από τη δημοσκόπηση με καθαρό ποσοστό εύνοιας 44% AP Photo/Chris Carlson

Προβάδισμα τεσσάρων μονάδων έχει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times/ Siena που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο (2/3).

Από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν, το 48% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον πρώην πρόεδρο αν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ενώ το 44% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν. Μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Τραμπ είχε την υποστήριξη του 48% των ερωτηθέντων και ο Μπάιντεν του 43%.

Με μια επιλογή μεταξύ της Νίκι Χέιλι, της τελευταίας εναπομείνασας αντιπάλου του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του GOP και του Μπάιντεν, το 46% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της Χέιλι και το 37% υπέρ του Μπάιντεν.

Η δημοσκόπηση αντανακλά μια πτώση της δημοτικότητας του Μπάιντεν μόλις εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, καθώς ο πρόεδρος αντιμετωπίζει αυξανόμενες ερωτήσεις σχετικά με την προχωρημένη ηλικία του και τη γνωστική του ικανότητα, επιθέσεις σε θέματα μετανάστευσης και αυξανόμενη απογοήτευση για τους χειρισμούς του στον πόλεμο στη Γάζα.

Έντονη αποδοκιμασία για τον πρόεδρο

Σε ένα πλήγμα για τον πρόεδρο, το 47% των πιθανών ψηφοφόρων εξέφρασε έντονη αποδοκιμασία για την ηγεσία του, που είναι και η υψηλότερη για τον Μπάιντεν που αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση των New York Times/Siena College κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Μπάιντεν θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, με περίπου ισομερή κατανομή μεταξύ των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος (48%) και εκείνων που πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να είναι (43%).

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει «σειρά από ανησυχητικές ενδείξεις για τον πρόεδρο, αδυναμίες στους κόλπους του δημοκρατικού στρατοπέδου, κυρίως στις γυναίκες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους», καθώς και σε ένα μέρος των εργατών, γράφουν οι New York Times.

Παρά τα πολυάριθμα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη, ο έλεγχος που ασκεί ο Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δίνει αντιθέτως ένα στρατόπεδο «πιο ενωμένο»: ο πρώην πρόεδρος «κερδίζει 97% των ψήφων αυτών που λένε πως τον ψήφισαν πριν από τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά κάνενας από τους παλιούς οπαδούς του δεν δήλωσε πως θέλει να ψηφίσει τον κ. Μπάιντεν».

Αντιθέτως «ο κ. Μπάιντεν δεν συγκεντρώνει παρά το 83% αυτών που τον ψήφισαν το 2020, ενώ 10% εξ αυτών δηλώνουν πως υποστηρίζουν πλέον τον κ. Τραμπ», προσθέτουν οι New York Times.

Εκτός από την οικονομία, η ηλικία του 81χρονου προέδρου Μπάιντεν, καθώς και η σταθερή υποστήριξή του προς το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο στη Γάζα, εξηγουν επίσης τη δυσθυμία στους κόλπους ενός τμήματος του εκλογικού σώματος των Δημοκρατικών.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 25-28 Φεβρουαρίου μεταξύ 980 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο τόσο από κινητά τηλέφωνα όσο και από σταθερά τηλέφωνα. Το περιθώριο σφάλματος είναι 3,8% για τους πιθανούς ψηφοφόρους.

Το Νοέμβριο, οι New York Times είχαν δημοσιεύσει μια δημοσκόπηση ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, στην οποία ο Τραμπ προηγούνταν ήδη του Μπάιντεν σε πέντε από τις έξι πολιτείες-κλειδιά, με τον δημοκρατικό πρόεδρο να χάνει έδαφος μεταξύ των νέων και των μειονοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ