ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταστροφή 38 drones από την Ρωσική αντιαεροπορική άμυνα – Η έκκληση Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταστροφή 38 drones από την Ρωσική αντιαεροπορική άμυνα – Η έκκληση Ζελένσκι
Ukrainian Emergency Service via AP/ φωτο αρχείου

Περισσότερα από 38 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα Drones της Ουκρανίας στην Κριμαία κατέστρεψε η Ρωσική αντιαεροπορική άμυνα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πρωί της Κυριακής 3 Μαρτίου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Νωρίτερα τα ξημερώματα κυκλοφόρησαν πληροφορίες για αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή όπου βρίσκεται το λιμάνι Φεαντόσια και ανακοινώθηκε πως επιβλήθηκαν προσωρινά περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ έκλεισε επίσης μέχρι νεοτέρας το οδικό τμήμα της γέφυρας που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία, ενημέρωσε η αρχή που διαχειρίζεται τη γέφυρα μέσω Telegram.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Στο μεταξύ χθες Σάββατο 2 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Δυτικούς συμμάχους της χώρας του για την παράδοση περισσότερων και πιο γρήγορα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε ένδεκα ανθρώπους, οι οκτώ από τους οποίους στην Οδησσό.

Ένας από τους βασικούς εταίρους του Κιέβου, η Γερμανία, είναι αντιμέτωπη με κρίση, αφού το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε «την υποκλοπή» συνομιλιών μεταξύ Γερμανών αξιωματικών του στρατού οι οποίοι συζητούσαν απόρρητα ζητήματα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο μεγάλης πίεσης το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες Σάββατο την έναρξη έρευνας μετά τη δημοσιοποίηση στη Ρωσία απόρρητων συνομιλιών Γερμανών αξιωματικών του στρατού αναφορικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, μια «πολύ σοβαρή υπόθεση», σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, τα μισά δυτικά όπλα παραδίδονται στο Κίεβο με καθυστέρηση.

Το πρόβλημα αυτό προστίθεται στην κούραση των στρατιωτών στο μέτωπο έπειτα από δύο χρόνια πολέμου και απέναντι σε ένα πιο πολυάριθμο ρωσικό στρατό.

Η Ουκρανία προχωρά ωστόσο τακτικά σε επιθέσεις με drones στις περιοχές που ελέγχει η Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απέτρεψε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή «επίθεση 38 drones», τα οποία καταστράφηκαν «όλα» πάνω από την Κριμαία.

Το προηγούμενο βράδυ η ρωσική εθνοφρουρά είχε επισημάνει ότι «η συντριβή ενός drone» «πιθανόν» ευθυνόταν για πυρκαγιά που ξέσπασε σε συνοικία της Αγίας Πετρούπολης εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους «περίπου 100 άνθρωποι».

Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Στο μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει κάποια εδάφη τις τελευταίες ημέρες, καταλαμβάνοντας πολλά μικρά χωριά στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να αναδιοργανώσουν τη γραμμή άμυνάς τους στην περιοχή.

«Η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη», σχολίασε χθες ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι αφού επισκέφθηκε στρατεύματα στο μέτωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ